Cum să scapi de tuse cu tratamente naturiste

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 176 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Tusea poate fi un simptom extrem de deranjant, care adesea ne poate împiedica să ne bucurăm de viața de zi cu zi. Deși există numeroase medicamente disponibile pentru a trata tusea, dacă te confrunți des cu această problemă, medicamentele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție.

Tusea este un simptom comun care poate apărea dintr-o varietate de motive. Există mai multe tipuri de tuse, iar simptomele tusei pot varia în funcție de cauză.

Tusea – simptome și cauze

  • Tuse uscată (neproductivă). Aceasta este o tuse care nu produce mucus sau secreții. Poate fi însoțită de iritație a gâtului sau a căilor respiratorii și poate fi cauzată de afecțiuni cum ar fi infecțiile virale sau alergiile.
  • Tuse productivă. Aceasta este o tuse care produce mucus sau secreții. Acest tip de tuse are rolul de a elimina mucusul și particulele străine din plămâni și căile respiratorii. Poate fi cauzată de infecții respiratorii, cum ar fi răcelile sau bronșitele.
  • Tuse acută. Tusea acută este de obicei de scurtă durată și poate fi cauzată de infecții virale, cum ar fi gripa sau răceala. De obicei, trece de la sine într-un timp scurt.
  • Tuse cronică. Tusea cronică persistă timp de mai multe săptămâni sau chiar luni. Poate fi cauzată de afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, bronșita cronică sau refluxul gastroesofagian. Este important să consulți un medic pentru evaluarea tusei cronice.
  • Tuse convulsivă (pertusis). Acest tip de tuse este caracteristică bolii pertusis și se manifestă prin atacuri severe de tuse, urmate de un sunet de suflare strident sau „stridor” în timpul inspirației.
  • Tuse alergică. Tusea alergică este declanșată de alergeni precum polenul, acarienii, blana de animale sau mucegaiul. Aceasta poate fi însoțită de strănut, congestie nazală și mâncărime în gât.
  • Tuse nocturnă. Tusea care apare doar noaptea poate fi cauzată de iritații în mediul în care dormi, cum ar fi umiditatea sau praful. De asemenea, poate fi legată de refluxul gastroesofagian, în care acidul din stomac se întoarce în esofag în timpul somnului.
  • Tuse cauzată de fumat. Fumătorii pot dezvolta o tuse cronică ca urmare a iritației cauzate de fumat. Această tuse poate persista chiar după ce încetezi să fumezi.

Este important să ții cont de simptomele tusei și să identifici corect cauza potențială pentru a alege remedii pentru răceală și tuse adecvate. În cazul tusei severe, persistente sau care este însoțită de alte simptome cum ar fi dificultăți de respirație, febră crescută sau spută cu sânge, este esențial să consulți un medic pentru o evaluare medicală adecvată și pentru a exclude afecțiuni grave.

Tratamente naturiste pentru tuse

Sursa: unsplash.com

Miere

Mierea este un remediu natural bine cunoscut pentru tuse și iritații ale gâtului. Ea acționează ca un agent antiinflamator și ajută la calmarea gâtului iritat. Poți opta pentru a lua pur și simplu o lingură de miere sau o poți amesteca într-o cană de ceai cu puțină lămâie pentru un gust delicios și un efect sporit al vitaminelor și antioxidanților. Consumă acest amestec de câteva ori pe zi pentru a obține rezultate optime.

Ceaiurile din plante

Există numeroase plante care pot ajuta la calmarea tusei și la eliberarea căilor respiratorii. Cele mai comune plante folosite în acest sens includ pelinul, echinaceea, menta și sunătoarea. Poți prepara ceaiuri din aceste plante, fie separat, fie în combinații, pentru a te ajuta să te simți mai bine. Ceaiurile calde pot relaxa gâtul și pot ajuta la eliminarea secrețiilor din plămâni.

Terapia cu aburi

Inhalarea aburilor este o metodă eficientă pentru a ușura tusea și congestia. Pentru această  metodă poți utiliza difuzoare de aroma terapie, unde poți adăuga câteva picături de ulei esențial (cum ar fi uleiul de eucalipt sau uleiul de mentă). De asemenea, dacă nu dispui de un astfel de dispozitiv, poți adăuga uleiul esențial într-un vas cu apă fierbinte. Ulterior, apleacă-te peste vas și acoperă-ți capul cu un prosop, astfel încât să poți inhala aburul. Acest proces ajută la deschiderea căilor respiratorii și la ameliorarea tusei.

Propolis

Propolisul este o substanță naturală produsă de albine și este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii. Câteva picături de tinctură de propolis în ceai sau consumate direct vor face minuni pentru un gât iritat și o tuse deranjantă. De asemenea, poți folosi propolisul și în mâncăruri, pe care îl poți combina cu diverse tipuri de uleiuri Dottera pentru aromatizarea mâncărurilor.

Apa sărată

Tratamentul prin gargară cu apă sărată poate ajuta la reducerea inflamației în gât și la calmarea tusei. Adăugă o linguriță de sare într-o cană de apă călduță și fă gargară timp de câteva secunde. Repetă acest proces de mai multe ori pe zi pentru a obține rezultate.

Scorțișoara

Scorțișoara este cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii. Poți adăuga un praf de scorțișoară în ceai sau într-o linguriță de miere pentru a reduce tusea și disconfortul de la nivelul gâtului.