Cum se pregătește România pentru valul cinci al pandemiei?

De Jurnalul Național Sănătate 221 citiri
3 min citire
Miercuri 29 decembrie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, prezintă planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19. Specialiştii estimează că acesta va fi generat, în special, de către varianta Omicron a noului  coronavirus, iar în România au fost deja confirmate oficial 38 de cazuri.

În cadrul unei conferinţe de presă, Ministerul Sănătăţii a anunţat că ministrul Alexandru Rafila şi medicul Adriana Pistol, şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, vor prezenta planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19, conferinţă care este programată la ora 11.00.

De altfel, specialiştii estimează că valul cinci, care se pare că a început deja în România, va fi generat, în special, de varianta Omicron a coronavirus.

Până acum au fost confirmate oficial 38 de cazuri de infectare cu coronavirus în România. 25 au fost confirmate până în 26 decembrie, luni fiind anunţate alte 13 cazuri.

În contextul acestei variante, se ştie că unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România, conform datelor transmise până acum de autorităţi,

În opinia sa, cercetătorul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, context în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc.

Astfel, ”Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a transmis medicul.

În altă ordine de idei, un medic de familie din Sibiu estimează, la rândul său, că ”va fi haos”.

În îngrojorările sale, ”Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris, marţi seară, pe  Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

În ţara noastră, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi, peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19, dublu faţă de ziua precedentă.

Tot marţi, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.