Cum Se Prepară Orezul: Tips & Tricks

Există mai multe tipuri de orez și diferite moduri în care acestea pot fi preparare. Orez alb, orez brun, orez cu bob scurt sau bob lung sunt doar câteva dintre cele mai frecvent consumate tipuri de orez. Aceste poate fi gatit atât pe aragaz, prin metoda clasică, sau poate fi pus în aparatul de gătit pentru orez, în multi-cooker, la cuptorul cu microunde sau chiar în cuptor.

Există trei tipuri de bază de orez: bob scurt, bob lung și bob mediu. Printre ele se regăsesc sute de varietăți diferite de orez.

Orezul cu bob scurt este rontund și are un conținut mare de amidon care face că boabele să rămână lipite între ele, după preparare.

Orezul cu bob lung are o formă alungită. Conținutul de amidon al acestui tip de orez este mai mic, iar datorită acestui aspect preparatul final va fi mai ușor, mai uscat și boabele vor fi separate.

Orezul cu bob mediu se situează undeva între orezul cu bob scurt și cel cu bob lung că formă, dar și în privința conținutului de amidon.

Cum se gătește orezul: tips and tricks

Există multe metode de preparare a orezului, multe dintre acestea descoperite odată cu apariția unor rețete populare pe baza de orez cum ar fi risotto, paella, sushi sau pilaful.  Cea mai simplă metodă de prepararea a orezului este și cea clasică: gătirea orezului în cratiță pe aragaz.

Începe să descoperi tainele preparării orezului folosind pentru început orez cu bob lung. Acest tip de orez este destul de mult rafinat și curățat, ceea ce înseamnă că nu este necesar să îl speli înainte de a-l găti, deși este recomandat totuși să îl clatești puțin pentru a elimina eventual praful sau alte impurități. Pune orezul într-o sită și lasă să curgă apă rece peste el câteva minute. Pentru rețetele la care se folosesc alte tipuri de orez, cum este orezul basmati, va trebui să ții orezul în apă cel puțîn jumătate de oră sau să îl clatești bine înainte pentru a elimina excesul de amidon.

Pentru a găti orez cu bob lung pe aragaz, folosește proporția 2 măsuri de apă la 1 măsură de orez. Pune 2 măsuri de apă la fiert într-o cratiță cu capac. Poți adaugă în apă și un praf de sare. Adaugă 1 măsură de orez, amestecă ușor pentru a împrăștia orezul, acoperă cratiță cu capac și redu temperatura cât mai jos posibil. Dacă temperatura este prea ridicată, orezul de la baza cratiței se va găti, în timp ce orezul de desupra va rămâne tare.

Lasă cratiță pe foc timp de 20 de minute. În această periaoda, cât cratiță este pe foc, va trebui să reziști tentației de a ridică capacul, pentru că vor ieși prea mulți aburi din cratiță și orezul va fi prea uscat la final.

După cele 20 de minute, îndepărtează cratiță de pe foc. Lasă orezul în cratiță acoperită cu capac pentru încă 5 minute. În acest interval, aburul își va face treaba până la capăt astfel că orezul se va umfla bine și se va găti complet. După cele 5 minute, poți ridică capacul și amesteca orezul cu o furculiță pentru ca boabele să se separe cât mai bine. Orezul poate fi servit imediat sau poți acoperi din nou cratița cu capac pentru a-l păstra cald până când termini de peparat și restul felurilor de mâncare.

Când vrei să folosești orezul la o salată, pentru a-l răci rapid îl poți întinde pe hârtie de copt. De asemenea, din rațiuni de siguranță, orezul nu ar trebui lăsat la temperatura camerei mai mult de două ore.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata