Cum trebuie udate roșiile, pe timpul vegetaţiei acestora?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură Utile 94 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Există două tipuri de roșii, nedeterminate și determinate, din punct de vedere al vegetaţiei.

Astfel, roșiile nedeterminate rodesc continuu pe tot parcursul sezonului de creștere, în timp ce roșiile determinate se vor coace dintr-o dată pentru o recoltă unică.

În contextul cultivării acestor legume, una dintre cele mai frecvente greșeli este să nu le plantați suficient de adânc în sol. Având un sistem radicular mai mare, roșiile vor avea acces la mai multă apă pentru o creștere mai sănătoasă, potrivit Gardenuity.co.

Când se plantează roșiile

În fiecare an, depinde de vreme, dar o regulă generală este să plantați în aer liber, odată ce orice pericol de îngheț a trecut și temperaturile solului sunt de aproximativ 15 grade Celsius.

Unul dintre beneficiile cultivării roșiilor în saci de cultură este ușurința cu care pot fi mutate. Dacă se prognozează un îngheț neașteptat peste noapte, mutați-le înăuntru.

Cât de mult, contează calitatea solului?

Oferirea unui sol sănătos va ajuta sau afecta viaţa roșiilor. Asigurați-vă că aveți un sol bine drenat. Este important să mențineți solul în viață pe tot parcursul sezonului. Roșiile preferă solul acid cu un pH între 6,2 și 6,8.

Roșiile au un sistem radicular expansiv, așa că nu uitați, dacă puneți roșiile într-un vas, acesta trebuie să fie suficient de mare pentru ca planta să primească suficientă apă și substanțe nutritive pe tot parcursul sezonului de creștere.

Plantarea roșiilor în saci de cultivare poate ajuta la eliminarea problemelor legate de udare.

Sacii de creștere sunt fabricați din țesătură poroasă, care va permite aerului să circule prin sol și excesului de apă să se elimine.

În plus, Sacii de creștere oferă un mediu de creștere sănătos, convenabil și controlat pentru plantele de tomate, permițând sisteme radiculare mai sănătoase și condiții optime de creștere.

Cel mai important sfat atunci când cultivați roșii este să vă asigurați că recipientul are un drenaj bun, astfel încât rădăcinile să rămână umede, nu ude.

Cum să replantați roșiile

Când transplantați roșiile, există mai mulți pași care vă vor ajuta să asigurați o recoltă de succes.

-Udați bine planta de tomate înainte de plantare. Puneți planta de roșii într-un vas puțin adânc cu apă, astfel încât să se poată hidrata de jos în sus.
-Îndepărtați stratul de jos de tulpini și frunze.
-Îndepărtați orice flori de roșii care se află pe plantă. Planta trebuie să-și concentreze energia pe dezvoltarea unui sistem radicular robust și sănătos, nu axat pe fructificare.
-Săpați o groapă de 3 ori mai adâncă decât vasul de pepinieră în care intră. Cea mai mare parte a plantei va fi îngropată în gaura de plantare. Planta de tomate va produce rădăcini de-a lungul tulpinii îngropate, acest lucru va încuraja un sistem radicular mai puternic și plante mai rezistente.
-Îndepărtați orice lăstari laterali deoarece pot distruge energia din planta principală.

Cultivați roșiile într-un loc care beneficiază de lumina directă a soarelui

Plantele de tomate au nevoie de soare direct, adică cel puțin 6-8 ore pe zi între orele 9 si 3.

Roșiile iubesc temperaturile mai calde (nu foarte calde, dar calde). Dacă temperaturile cresc peste 30 de grade Celsius, asigurați-le umbră după-amiaza, astfel încât plantele să continue să producă flori și fructe.

Cum și când trebuie udate roşiile?

Roșiile prosperă când primesc aproximativ 2.50 cm de apă pe săptămână. Când ploaia nu oferă umiditatea necesară, completați udarea manuală sau furnizarea apei cu un furtun sau irigare prin picurare.

În schimb, prea multă apă, după o perioadă secetoasă, va face ca planta să preia multă apă și să extindă fructele cărnoase, rezultând roșii crăpate.

Apoi, putregaiul de la capătul florii se instalează atunci când umiditatea solului nu este cea indicată pentru a ajuta planta să primească calciul necesar.

Cheia pentru udare este consistența. Udați-le dimineața pentru a oferi hidratare toată ziua și pentru a te asigura că orice frunziș umed se poate usca în timpul zilei.

Este indicat să udați solul, nu planta

Când temperaturile sunt mai mari de 30 de grade sau zilele sunt cu vânt, s-ar putea să fie nevoie să udați plantele de două ori pe zi.

 

Apoi, cel mai important lucru de reținut este că trebuie să tăiați doar soiurile nedeterminate, care produc continuu pe parcursul sezonului de vegetație.

Trebuiesc tăiate pentru a îmbunătăți fluxul de aer și de a ajuta la producerea unor fructe mai mari. Folosiți foarfece curate de grădină. Localizați și tăiați lăstarii laterali, care cresc în spațiul „V” dintre tulpina principală și ramurile plantei de roșii.

Hrăniți solul pentru a hrăni roșiile

Asigurați-vă că hrăniți săptămânal pământul. Păstrați nutrienții vii în sol cu un amestec de sol bine echilibrat, o dată pe săptămână. Hrănirea solului este procesul de adăugare a materiei organice pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă a solului.

Cum și când să recoltați roșiile

Cel mai bun moment pentru a recolta roșiile este atunci când acestea sunt de dimensiuni potrivite, au culoarea perfectă și pielea strălucitoare, suplă, dar fermă.

Roșiile coapte se vor desprinde ușor de plantă

Recoltați-vă roșiile dimineața, înainte de apariția căldurii zilei. Roșiile sunt una dintre cele mai populare culturi, din motive întemeiate; acest fruct delicios este plin de nutrienți și este relativ simplu de cultivat.

Sursa – www.capital.ro