Cum vor fi subiectele pentru Bacalaureatul 2021?

391

La examenul de bacalaureat 2021, care începe luni 28 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română, nu vor fi subiecte capcană. Este ceea ce a promis la Digi24 ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. El a spus, duminică seara, că experții ministerului vor verifica în noaptea dinaintea fiecărui examen ca subiectele şi baremele de corectare să fie clare. Totodată, ministrul educației a dat asigurări că subiectele vor avea un nivel mediu de dificultate.

„Programa de examen a fost adaptată la specificul acestui an școlar și în fiecare noapte/dimineață dinaintea examenelor, împreună cu colegii din comisia națională de evaluare pentru fiecare disciplină, vor fi extrase, apoi verificate și reverificate subiectele, baremul de corectură, toate aceste lucruri, pentru a face tot posibilul în vederea unei promovări cât mai ridicate, fără să coborâmgradul de dificultate al subiectelor, dar insistând pe formularea clară a acestor subiecte, care să fie adecvate pregătirii elevilor pentru examenul de bacalaureat”, a arătat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. O promisiune similară o făcuse și înainte de examenul de evaluare națională 2021.

De altfel, ministrul a precizat că adaptarea subiectelor la pregătirea din acest an a elevilor înseamnă formulări clare, care să verifice competențele candidaților.

„Nu accept sub nicio formă formulări de tip capacană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru examenul național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor! Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din Educație, profesorii, în ultimă instanță, dar nicidecum elevii. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de bacalaureat”, a punctat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, într-o intervenție la Digi24.

Ce riscă un elev prins cu telefonul asupra lui la examen?

Ministrul educației a atras atenția că în sălile de examen elevii nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care să permită conectarea la internet. Este o regulă foarte clară și nerespectarea ei duce la eliminarea din examen a candidatului. Odată ajunși în această situație, nu există posibilitatea recunoașterii în sesiunile următoare a notelor de la probele eventual promovate anterior și de asemenea, acești elevi eliminați din examen nu se mai pot înscrie la următoarele două sesiuni de bacalaureat, a reamintit ministrul educației care sunt regulile pentru examenul de bacalaureat.

În contextul candidaţilor, promoția curentă este mai mică numeric decât cea de anul trecut și deja numai 77 la sută dintre elevii care au absolvit anul acesta s-au înscris la examenul de bacalaureat, față de 83 la sută în 2020. Cauzele acestei situații sunt generate „în mod clar” de criza sanitară, în care elevii s-au îndepărtat de școală și au avut apoi dificultăți în a relua contactul cu școala, consideră ministrul Sorin Cîmpeanu.

Astfel, peste 133.000 de absolvenţi de liceu vor susţine examenul de Bacalaureat 2021 în 802 centre. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 de candidaţi din promoţia curentă, iar 19.526 de candidaţi din promoţiile anterioare.

Sursa: Digi24.ro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata