Curtea de Justiție a UE a decis că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a preczat Ministerul Afacerilor Externe. Decizia CJUE vine după ce, în anul 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocațiilor  acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Astfel, conform MAE, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat joi, 16 iunie 2022, decizia sa în cauza C-328/20, Comisia Europeană (Comisia) împotriva Austriei, acţiune în constatarea neîndeplinirii de către statul membru precizat a unor obligaţii prevăzute de Regulamentul nr. 883/2004 cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială, dar şi de Regulamentul nr. 492/2011 privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.

„CJUE, a constatat, în esenţă, că prin instituirea unui mecanism de ajustare a alocaţiilor familiale şi a creditului fiscal pentru copilul aflat în întreţinere, aplicabil în cazul lucrătorilor ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 883/2004 şi al Regulamentului nr. 492/2011″, a precizat MAE.

În plus, CJUE a constatat că, prin instituirea, pentru lucrătorii migranţi ai căror copii au reşedinţa permanentă în alt stat membru UE decât Austria, a mecanismului de ajustare a bonusului familial „plus”, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure veniturile unui cuplu, a creditului fiscal pentru persoanele care asigură singure educaţia unui copil şi a creditului fiscal pentru întreţinere, Austria a încălcat obligaţii care îi revin în temeiul Regulamentului nr. 492/2011.

„Hotărârea CJUE este în concordanţă cu poziţia constant exprimată de România pe tema indexării alocaţiilor copiilor nerezidenţi. De altfel, România, prin Ministerul Afacerilor Externe – Agentul Guvernamental pentru CJUE, a intervenit în cauza C-328/20, în susţinerea Comisiei Europene”, au afirmat reprezentanţii ministerului.

UE a început procedura de infringement împotriva Austriei încă din 2019

Hotărârea cu privire la reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la data de 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Astfel, noul act normativ a redus de la 172 de euro la 85 euro cuantumul prestaţiilor lunare vărsate de către Austria pentru un copil român în vârstă de trei ani şi la 97 de euro pentru un copil ungar în vârstă de trei ani.

În anul 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege cu privire la ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata