Cutremur financiar în România!

Lovitură grea pentru milioanele de români care au credite în lei. Indicele în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut. Informațiile publicate de BNR indică că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 4,35% pe an, de la 4,34% miercuri.

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou! Costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă se majorează

Precizăm că un nivel mai ridicat al ROBOR a fost consemnat în 5 august 2013 – 4,40% pe an. La începutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Astfel, indicele la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,42% pe an, de la 4,41% pe anul trecut, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,51%, faţă de 4,49% pe an cu o zi în urmă, indică datele publicate de Banca Naţională a României (B NR).

De asemenea, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis de curând  majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie anul curent, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III al anului trecut, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Aşadar, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Creșterea înregistrată anterior

Menţionăm că indicele ROBOR la trei luni a crescut luni, 7 martie, la 4,25%, după ce vineri a trecut de 4%. În acelaşi timp, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii  plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,40% faţă de 4,28%.

La începutul acestui an indicele a fost cotat la 3,02%. Tot luni, indicele ROBOR la 6 luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,30%, de la 4,17% vineri.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata