De ce Arabia Saudită, Liga Arabă l-a invitat pe Zelensky la summit-ul lor

De Jurnalul Național Externe Politică 228 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost într-un vârtej de vizite străine în ultimele săptămâni pentru a susține sprijinul diplomatic pentru lupta Kievului împotriva invaziei Rusiei. Săptămâna trecută, el a aterizat în orașul saudit Jeddah într-o vizită neanunțată anterior pentru a participa la un summit al Ligii Arabe și a încerca să-și extindă sprijinul dincolo de aliații săi occidentali.

De la invazia rusă a Ucrainei de acum 15 luni, Kievul nu a reușit să obțină sprijin substanțial din partea statelor arabe, care au rămas în mare parte neutre. Arabia Saudită și alte țări din Golf producătoare de petrol au menținut legături calde cu Kremlinul.

Deși majoritatea guvernelor arabe au votat pentru a condamna invazia Moscovei la Organizația Națiunilor Unite, aceste state, în conformitate cu cea mai mare parte a Sudului Global, au evitat în general să ia partid.

Majoritatea membrilor Ligii Arabe au cerut un acord diplomatic și niciunul nu a întreprins nicio acțiune împotriva Rusiei, cum ar fi sancțiuni economice, care ar putea antagoniza Moscova.

În cea mai mare parte, oficialii arabi au văzut acest război ca pe o criză europeană care trebuie gestionată de națiunile occidentale și de Rusia. Conflictele și tulburările din lumea arabă – cum ar fi în Sudan, Siria, Yemen, Libia și Israel și Palestina – sunt de o preocupare mult mai mare pentru Arabia Saudită și alte state arabe decât războiul din Ucraina.

Un „tur de forță rar”

În discursul lui Zelensky către Liga Arabă, el i-a acuzat pe unii dintre membrii acesteia că au decis să „închidă ochii” la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și totodată convingerea că „toți putem fi uniți pentru a salva oamenii din cuștile închisorilor rusești. ”

Joseph A Kéchichian, membru senior la Centrul King Faisal pentru Cercetare și Studii Islamice din Riad, a declarat pentru Al Jazeera că „comentatorii arabi independenți au fost impresionați de declarațiile îndrăznețe ale președintelui ucrainean, mai ales atunci când le-a cerut arabilor să „reflecteze asupra legăturilor lor cu Rusia’.”

Kéchichian l-a numit un „tur de forță rar” în care Zelenskyy a promis niveluri mai ridicate de cooperare arabo-ucraineană în viitor. De ani de zile, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alte state din Golf au menținut legături importante cu Ucraina în mai multe domenii, cum ar fi importurile de grâu, energie, comerț fără petrol și turism.

Anul acesta, Arabia Saudită a anunțat un ajutor de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv un grant de 300 de milioane de dolari pentru derivate din petrol.

Zelenskyy a profitat de ocazie pentru a mulțumi Riadului pentru rolul său în aranjarea schimbului de prizonieri politici cu Rusia în septembrie. Șeful statului ucrainean l-a invitat și pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, cunoscut și sub numele de MBS, la Kiev.

Zelensky și-a făcut apel la audiența de la summitul Ligii Arabe în moduri care au fost ca discursul său la Forumul de la Doha în martie 2022, când a vorbit despre situația dificilă a minorității musulmane în Crimeea ocupată de Rusia.

S-a concentrat din nou pe musulmanii ucraineni din Crimeea, căutând să conecteze lupta națiunii sale cu sensibilitățile islamice mai largi. Peninsula Crimeea este patria ancestrală a tătarilor din Crimeea, un grup turcic de musulmani suniți.

Descriind rezistența Ucrainei la agresiunea rusă ca fiind despre combaterea „ocupației” și „colonisatorilor” în căutarea „dreptății”, Zelenskyy a folosit un limbaj care se potrivește bine arabilor și publicului din Sudul Global în general.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy sosește pentru a participa la Summitul Ligii Arabe de la Jeddah, Arabia Saudită, în timp ce încearcă să-și extindă sprijinul pentru țara sa în războiul acesteia cu Rusia (Agenția de presă saudită/Maiajul prin Reuters)

Cu toate acestea, unii comentatori de pe rețelele sociale s-au grăbit să-l critice pe Zelensky pentru că nu a menționat Palestina în discursul său de la summitul Ligii Arabe.

Nu este clar dacă discursul lui Zelensky va face ceva pentru a schimba pozițiile statelor arabe față de conflictul din Ucraina. Unii experți susțin că o schimbare de orientare este oarecum îndoielnică, având în vedere realitățile geopolitice ale unei lumi mai multipolare, în care Riad și alte capitale arabe apreciază din ce în ce mai mult parteneriatele lor în expansiune cu Moscova.

„Cred că pentru Zelenskyi aceasta a fost o oportunitate cu adevărat grozavă de a încerca să evidențieze lupta continuă a Ucrainei împotriva intervenției ruse”, a declarat Caroline Rose, analist senior și șef al programului de viduri de putere la Institutul New Lines pentru Strategie și Politică.

„Dacă va avea succes, nu sunt neapărat sigură, mai ales având în vedere tendința recentă a Arabiei Saudite de a se alinia cu alte mari puteri din afara Occidentului, în special cu China și Rusia”, a spus ea.

Optică importantă pentru Arabia Saudită

Experții spun că găzduirea liderului ucrainean a avut ca scop, de asemenea, alungarea criticilor occidentale la adresa Arabiei Saudite și a altor state din Golf.

Unii oficiali din Statele Unite au acuzat Riadul că a ajutat la finanțarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei din cauza reducerii producției de țiței care a dus la creșterea prețurilor petrolului. Cooperarea OPEC condusă de Arabia Saudită cu Rusia a primit critici dure din partea multora din Washington.

Faptul ca Zelensky să se adreseze Ligii Arabe trebuie înțeles ca parte a unui efort al Consiliului de Cooperare din Arabia Saudită și din Golf pentru a consolida echilibrul dintre statele arabe și Moscova.

Pe 19 mai, MBS a reînnoit oferta de mediere între Ucraina și Rusia.

„Reafirmăm disponibilitatea regatului de a continua eforturile de mediere între Rusia și Ucraina și de a sprijini toate eforturile internaționale care vizează rezolvarea politică a crizei într-un mod care să contribuie la realizarea securității”, a spus prințul moștenitor.

Există și factorul sirian, au spus experții.

„Invitarea lui Zelensky a ajutat la atenuarea unora dintre celelalte elemente controversate ale summit-ului – de exemplu, invitația (președintele sirian) Bashar al-Assad, care a fost, desigur, extrem de sensibilă, având în vedere contextul normalizării”, a spus Rose.

Invocând abuzurile drepturilor omului și lipsa unei soluții politice la conflictul din Siria, Occidentul și-a exprimat opoziția față de apropierile guvernelor arabe de Damasc.

Diplomația saudită ia viteză

Cu MBS la cârmă, Arabia Saudită este din ce în ce mai dornică să poziționeze Riad ca lider al lumii arabe și o greutate diplomatică grea pe scena internațională.

Intrând în acest an într-o nouă eră de detenție cu principalul dușman Iran, îndreptându-se către un acord de pace cu rebelii Houthi din Yemen și reconciliându-se cu guvernul sirian, Arabia Saudită a optat pentru mai mult angajament diplomatic și mai puțină confruntare în politica externă a regatului. Riad a jucat, de asemenea, un rol diplomatic principal în conflictul din Sudan care a izbucnit luna trecută.

Deși presupusul rol al MBS în uciderea din 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul l-a făcut relativ izolat pe scena internațională, el a intrat anul trecut în perioada de reabilitare post-Khashoggi.

Situația din Ucraina i-a permis liderului saudit să sublinieze rolul Riadului în a ajuta națiunile europene să facă față provocărilor energetice prin direcționarea mai multor țiței către aceste țări.

În acest proces, MBS a câștigat niveluri semnificativ mai mari de încredere, reflectate de deciziile sale de politică externă din ce în ce mai asertive la nivel regional și internațional. Măsura în care MBS a promovat legături mai strânse cu principalii rivali și inamici geopolitici ai Washingtonului – China și Rusia – în timp ce a luat măsuri pentru a aduce guvernul Siriei din sălbăticia diplomatică vorbește despre această politică externă asertivă.

Summitul din această lună a Ligii Arabe ar trebui să întărească „influența de facto” a conducătorului saudit în regiune și „să dezvolte acreditările MBS” ca lider în lumea arabă, a declarat Patrick Theros, fostul ambasador al SUA în Qatar, pentru Al Jazeera.

Sursa – www.aljazeera.com