De ce au devenit autorizațiile de mediu la fel de importante precum contabilitatea

Orice antreprenor știe că pentru o bună funcționare a afacerii sale este nevoie de servicii de contabilitate, care să asigure respectarea legii din punct de vedere fiscal. Cum normele de poluare au devenit o parte importantă din viața de zi cu zi a oricărei companii și nu numai, este esențial să ai grijă ca acestea să fie respectate.

Obligativitatea pentru protejarea mediului aparține tuturor persoanelor fizice și juridice dacă acestea desfășoară o activitate cu impact asupra mediului, conform Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265 din 2006, cu modificările și completările ulterioare. Prin cadrul legislativ se impune deci solicitarea și obținerea actelor de reglementare.

Unul dintre actele importante, pe care trebuie să le obții de la autoritățile competente pentru protecția mediului, este autorizația de mediu. Prin intermediul acesteia se stabilesc condițiile și parametrii de funcționare ai unei activități noi sau deja existente, ce poate avea un impact semnificativ asupra mediului și este esențial pentru punerea în funcțiune a acesteia.

Cum știi dacă ai nevoie de o autorizație de mediu în domeniul tău?

Autorizația de mediu reprezintă instrumentul prin care se dorește reducerea impactului pe care agenții economici îl au asupra mediului prin activitățile de comerț și industrie, dar nu numai. Pentru a te asigura că activitatea firmei tale se încadrează printre cele care au nevoie de emiterea unei autorizații de mediu poți verifica codul CAEN. Ordinul nr. 1798 din 19.11.2018 menționează toate codurile CAEN care au obligația de a obține autorizația de mediu. Asigură-te că ai consultat lista de coduri CAEN ediția Rev. 2, aceasta fiind cea mai recentă.

Unde trebuie să soliciți emiterea unei autorizații de mediu?

În funcție de caz, te poți adresa uneia dintre instituțiile următoare:

  • Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul a două sau mai multe județe;
  • Agenția Județeană pentru Protecția Mediului (APM) pentru activitățile desfășurate pe teritoriul unui județ, cu excepția celor care se desfășoară în perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”;
  • Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunării” pentru activitățile desfășurate total sau parțial în perimetrul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”;

De ce este necesară obținerea unei autorizații de mediu? Care sunt sancțiunile la care te expui?

Cum controalele Gărzii de Mediu sunt tot mai frecvente și mai aspre, ele au ca efect emiterea multor amenzi și sancțiuni, pe care orice antreprenor își dorește să le evite. În calitate de agent economic trebuie să cunoști care sunt contravențiile la care te expui.

În primul rând, este esențial să știi că orice activitate care nu dispune de o autorizație de mediu este interzisă.

Persoanele fizice riscă o amendă cuprinsă între 5000 lei şi 10.000 lei, iar cele juridice între 30.000 lei şi 60.000 lei dacă:

  • nu îndeplinesc obligaţiile de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare conform prevederilor legale precum şi a acordului de import/export şi a autorizaţiilor privind organismele modificate genetic, conform prevederilor legale, în termenele stabilite de către autoritate;
  • nu îndeplinesc obligația de a efectua bilanțul de mediu, ca parte din procedura de obținere a autorizaţiei de mediu şi, respectiv, a efectuării raportului de amplasament în procedura de obţinere a autorizaţiei integrate de mediu, conform deciziei autorităţii competente pentru protecţia mediului.

De asemenea, persoanele fizice sunt pasibile de amendă, cuprinsă între 7.500 lei și 15.000 lei, iar cele juridice cu una ce variază între 50.000 lei și 100.000 lei dacă:

  • nu îndeplinesc obligația de a funcţiona cu respectarea prevederilor autorizaţiei de mediu sau a autorizației integrate de mediu (în cazul persoanelor juridice) pentru activităţile care fac obiectul procedurilor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului;
  • titularul autorizației de mediu nu notifică autoritatea competentă pentru protecţia mediului în cazul în care când intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare sau cu privire la orice modificare a condiţiilor care au stat la baza emiterii acestora, înainte de realizarea modificării;
  • nu îndeplinesc obligaţia de a realiza în totalitate şi la termen măsurile impuse, în conformitate cu actele de reglementare şi prevederile legale, de persoanele împuternicite cu verificarea, inspecţia şi controlul în domeniul protecţiei mediului.

Evitarea amenzilor, intrarea în legalitate și protejarea mediului înconjurător sunt factorii cei mai importanți care trebuie să te determine să apelezi la o firmă specializată în consultanță de mediu, care te poate ajuta să obții actele necesare unei bune funcționări a afacerii tale. Chiar și obținerea unei autorizații de mediu poate reprezenta un proces dificil și mult prea complex, însă extrem de important ca activitatea ta să nu fie perturbată. Așadar ține cont de reglementările privind protecția mediului și asigură-te că firma ta le respectă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata