De ce femeile nu primesc același tratament pentru bolile de inimă ca și bărbații?

De Jurnalul Național Familie și relații Sănătate 183 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În SUA, Katherine Wilemon avea 39 de ani când a experimentat dureri zdrobitoare în piept și durere care iradiază pe brațul drept. Maxilarul îi era strâns și era speriată.

Paramedicii care au dus-o la departamentul de urgență au spus că este puțin probabil să aibă un atac de cord și i-au spus să rămână calmă.

„Dacă ar fi fost soțul tău, poate, dar nu ai cum să faci un atac de cord”, i-a spus unul dintre ei.

Răspunsul lor nu are sens, dar se întâmplă des.

Cumva, chiar dacă bolile de inimă sunt cauza principală de deces atât pentru femei, cât și pentru bărbați, bărbații și femeile sunt adesea tratați diferit pentru bolile de inimă. Și, un raport din 2022 a arătat diferențe semnificative în îndrumările pe care femeile și bărbații le primesc cu privire la bolile de inimă.

Studiul pe mai mult de 8.500 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani a constatat că bărbații aveau cu 20% mai multe șanse decât femeile să li se prescrie o statină, o clasă de medicamente care scad colesterolul.

Femeile au fost cu 27% mai multe șanse decât bărbații să li se sfătuiască să slăbească, cu 38% mai multe șanse să li se sfătuiască să facă sport în mod regulat și cu 11% mai multe șanse să li se spună să își scadă aportul de grăsimi sau calorii.

Aceste descoperiri pot sugera prejudecăți de gen, dar întreaga poveste este mai complexă, potrivit lui Nieca Goldberg, MD, director medical al Atria New York City, profesor asociat clinic la NYU Grossman School of Medicine și membru al HealthyWomen Women’s Health Advisory Council.

„Ar putea fi părtinire”, a spus Goldberg. „Dar există atât de multe lucruri care ar putea (contribui) la lipsa prescripțiilor (pentru) terapia cu statine.”

Goldberg a spus că femeilor nu li se oferă întotdeauna explicații complete cu privire la toate opțiunile lor. În plus, Goldberg vede multe femei care sunt îngrijorate de potențialele efecte secundare ale statinelor și, în general, nu sunt sigure că iau medicamente pe termen lung.

Recunoașterea atacurilor de cord și a bolilor de inimă este și mai trecută cu vederea la femeile sub 55 de ani. Studiile anterioare au arătat că femeile mai tinere sunt adesea tratate mai puțin agresiv atunci când merg la spital cu simptome cardiace și, de asemenea, sunt mai probabil să moară în spital. dintr-un atac de cord. Un studiu anterior a constatat că femeile sub 55 de ani și persoanele de culoare aveau mai multe șanse decât altele să fie trimise din greșeală acasă de la ED, mai degrabă decât să fie internate la spital.

Din păcate, cercetările recente arată că o altă problemă este că femeile încă se luptă să fie auzite atunci când vine vorba de probleme cardiace. Potrivit unui studiu, femeile care au mers la urgență cu dureri în piept au fost mai puțin probabil să fie considerate a avea o urgență și mai puțin probabil să fie internate la spital. Acest studiu a mai constatat că persoanele de culoare au trebuit să aștepte mai mult pentru a fi consultate de un furnizor de asistență medicală (HCP).

Aceste disparități se pot datora parțial faptului că simptomele bolilor cardiace ale femeilor nu sunt întotdeauna aceleași cu cele ale bărbaților. Un studiu din 2018 a constatat că femeile au mai multe șanse de a prezenta simptome, altele decât durerea în piept sau în plus față de aceasta, cum ar fi durerea de maxilar, gât, braț sau umăr. Același studiu a mai constatat că, deși femeile aveau mai multe șanse decât bărbații să solicite îngrijiri medicale pentru simptome similare, mai mult de jumătate dintre femei au raportat că HCP nu credea că simptomele lor sunt legate de inimă.

Nu există un răspuns la această problemă, dar Goldberg a oferit mai multe posibilități. O soluție ar putea fi să avem mai multe femei cliniciene. O alta ar putea fi oferirea furnizorilor de servicii medicale mai bune, astfel încât să înțeleagă cum arată atacurile de cord și bolile de inimă la femei. Ea a adăugat: „(Clinicii) trebuie să fie mai curioși și mai agresivi în găsirea acestor riscuri.”

Potrivit lui Goldberg, cea mai mare problemă este însă lipsa accesului la asistență medicală și cunoștințele scăzute în domeniul sănătății. Ea a sugerat că reducerea disparităților în îngrijirea sănătății inimii pentru femei va necesita implicarea comunităților și a indivizilor pentru a promova testele de sănătate și pentru a întâlni oameni acolo unde sunt pentru a le implica în sănătatea lor.

Cum să preveniți bolile de inimă

În ciuda disparităților, factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială și fumatul, sunt destul de universali.

Potrivit lui Goldberg, există strategii pentru prevenirea bolilor de inimă. Ea recomandă să luați o abordare proactivă. Exercițiile aerobice, cum ar fi alergarea, mersul pe jos, dansul sau mersul cu bicicleta, reprezintă o bază excelentă a unui program de prevenire a bolilor de inimă. Exercițiile aerobe vă pot ajuta să slăbiți, să scădeți colesterolul, să scadă tensiunea arterială și să vă îmbunătățiți starea de spirit.

Pornind de la această bază, Goldberg sugerează să se concentreze pe consumul de alimente neprocesate, cum ar fi fructele proaspete, legumele și cerealele integrale, și să minimizeze carnea și dulciurile.

Recunoașterea riscurilor și îmbunătățirea sănătății inimii

Pentru a preveni bolile de inimă, este important să vă înțelegeți propriile riscuri.

„Pentru a recunoaște cu adevărat că ai grijă de tine pentru o anumită afecțiune, trebuie să simți cu adevărat că ești în pericol pentru aceasta”, a spus Goldberg. „Nu este o politică universală. Este vorba despre a face ca un grup divers de femei să înțeleagă care sunt riscurile lor.”

Goldberg recomandă femeilor să lucreze cu medicii de sănătate pentru a-și evalua riscurile specifice. Medicii medicali pot verifica tensiunea arterială, nivelul colesterolului și al glucozei și, de asemenea, pot explora mai profund istoria familiei. Dacă rudele apropiate (cum ar fi părinții sau frații) au avut boli de inimă, este posibil să fii și tu expus unui risc mai mare. Medicii medicali pot face teste de sânge și tomografii suplimentare pentru a identifica în continuare factorii de risc.

Cu toate acestea, cunoașterea riscurilor dumneavoastră poate să nu fie suficientă pentru a preveni bolile de inimă.

Wilemon a fost în alertă maximă pentru boli de inimă încă de la o vârstă fragedă, deoarece avea un risc ridicat de probleme cardiace. Totuși, s-a simțit în mod repetat respinsă. Când a mers la urgență cu dureri în piept, personalul a trimis-o acasă cu o sugestie să-și vadă cardiologul.

Nici cardiologul nu a fost deosebit de îngrijorat. Dar Wilemon a refuzat să-și părăsească biroul fără un nou test de stres. Acel test a arătat că inima ei nu primea sângele și oxigenul de care avea nevoie. A intrat direct în operație cu ceea ce s-a dovedit a fi blocarea 100% a arterei principale care îi hrănește inima cu sânge.

„Boala de inimă este cu adevărat înfricoșătoare și adesea mortală”, a spus Wilemon. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să fii proactiv în ceea ce privește sănătatea inimii tale. Ești cea mai importantă persoană din echipa ta de asistență medicală.”

Wilemon a creat Fundația Family Heart pentru a oferi pacienților și familiilor posibilitatea de a trata și preveni bolile de inimă. Ea recomandă să găsești un avocat – cum ar fi un partener, un părinte, un prieten sau un copil adult – care să te ajute să navighezi în asistența medicală.

„Asistența medicală din America este greu de navigat singur. Dacă nu te simți „drept”, s-ar putea să ai nevoie de altcineva care să se asigure că preocupările tale sunt luate în serios”, a spus Wilemon. „Cel mai important, ascultă-te pe tine și onorează semnalele care vin din corpul tău. Nu trebuie să înțelegi ce ar putea merge prost pentru a ști că ceva este în neregulă cu propriul tău corp.”

Sursa – www.healthywomen.org