De ce încetarea focului din Sudan continuă să eșueze?

De Jurnalul Național Externe Politică 185 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Generalii în război au arătat puțin interes pentru o încetare a focului pe termen lung, dar nu au reușit să obțină o victorie rapidă.

Cea mai recentă încetare a focului la care au convenit facțiunile în război din Sudan, intermediată de Sudanul de Sud, pare să se fi deteriorat aproape imediat, la fel ca toate armistițiile anterioare de până acum de la începutul luptelor în țară luna trecută.

Generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful armatei țării și lider de facto, și Mohamed Hamdan „Hemedti” Dagalo, care conduce forțele paramilitare de răspuns rapid (RSF), au continuat să lupte în timp ce conflictul se apropie de sfârșitul celei de-a treia săptămâni. .

Miercuri seara, trimisul lui al-Burhan, Dafallah Alhaj, a declarat pentru Al Jazeera că acordul a fost doar la o încetare a focului, „nu la mediere în ceea ce privește soluționarea conflictului”, năruind speranțe fragile că acordul generalilor la armistițiu ar fi un semn al progres.

Va avea un succes parțial încetarea focului care trebuia să înceapă joi? Și de ce au eșuat încetarea focului anterior?

Ce s-a întâmplat în timpul încetării focului anterioare? Încetarea focului a fost declarată, de la câteva ore la câteva zile, dar realitatea este că luptele au continuat cu diferite niveluri de intensitate. Unii sudanezi au început chiar să glumească că exploziile pe care le aud sunt „sunetul încetării focului”.

Luptele au fost deosebit de grele în jurul marilor centre guvernamentale și militare din capitală, deoarece cele două părți încearcă să preia controlul asupra zonelor și instituțiilor care le vor da legitimitate. Dar chiar și spitalele au fost lovite. Numărul morților este acum de peste 500 – deși ar putea fi mai mare, deoarece majoritatea spitalelor nu pot funcționa pe deplin. Fumul se ridică după bombardamentele aeriene, în timpul ciocnirilor dintre RSF și armata din Khartoum Nord, 1 mai 2023 (Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters) Poate o parte să o învingă pe cealaltă? Ambele părți au avantaje și, până acum, niciunul dintre generali nu a dat semne de retragere, dar niciunul nu a reușit să slăbească suficient de mult cealaltă parte pentru a-și asigura victoria.

Armata a încercat în mare parte să-și valorifice puterea de foc aparent superioară – și în special capacitatea de a lovi RSF din aer. RSF s-a înrădăcinat în zone rezidențiale pentru a face raidurile aeriene mai puțin eficiente. De asemenea, a fost acuzat că a luat case și piețe pentru a le folosi ca baze de operare. Aceste tactici obligă armata să aleagă între distrugerea unor zone mari din Khartoum în încercarea de a lovi RSF sau o abordare mai lentă. Al-Burhan se bucură de statutul de reprezentant al armatei, o instituție de stat cu drepturi depline.

Dar RSF pare mai întărit în luptă, după ce a luptat pentru guvern în regiunea de vest a Darfur. În această imagine preluată dintr-un material video publicat de RSF pe 23 aprilie 2023, luptătorii călătoresc în spatele unui vehicul tehnic în districtul East Nile din Khartoum (Forțe de sprijin rapid/AFP) Pot generalii să-și controleze forțele? Atât al-Burhan, cât și Hemedti au fost aliați de multă vreme ai fostului președinte Omar al-Bashir înainte de a-și uni forțele pentru a-l detrona în 2019 și s-ar putea teme că o soartă similară i-ar putea aștepta dacă nu reușesc să-și gestioneze alianțele.

Au existat speculații că al-Burhan ar putea fi răsturnat de propriii săi generali, dintre care unii au legături strânse cu al-Bashir și mișcarea politică islamistă a Sudanului, care ar putea face presiuni pe al-Burhan să nu dea înapoi și să ajungă la un acord cu Hemedti. Hemedti încearcă să se înfățișeze ca un bastion împotriva revenirii susținătorilor lui al-Bashir la putere.

Liderul RSF trebuie, de asemenea, să-și păstreze propria forță vastă fericită, în special în Darfur, unde și-a făcut un nume luptând împotriva grupărilor separatiste și triburilor locale. Musa Hilal, liderul tribal sudanez Dar chiar și acolo, Hemedti se confruntă cu un rival – Musa Hilal, un șef din același trib. Hilal a fost înlocuit de Hemedti în funcția de șef al RSF, după ce a căzut cu guvernul. Acum Hilal ar putea căuta să-și recâștige vechea poziție, iar armata ar putea fi deschisă să facă asta.

Nu pot puterile regionale sau internaționale să oprească luptele? Au încercat, dar până acum au reușit doar să-și scoată propriii cetățeni și să ajute la evacuări, deși unii nu au reușit nici măcar asta.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,