De ce poliția pakistaneză vrea să-l aresteze pe Imran Khan?

În oraşul Islamabad din Pakistan, de la înlăturarea sa de la putere anul trecut, fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost etichetat cu zeci de acuzații, inclusiv unele în care riscă arestare.

Într-un interviu cu Al Jazeera joi, Khan a spus că cel puțin 85 de dosare au fost depuse împotriva lui în toată țara. „În fiecare altă zi apare un fel de caz”, a spus el.

Cazurile împotriva jucătorului de cricket în vârstă de 70 de ani devenit politician includ acuzații de corupție, terorism, disprețul instanțelor, revolte și chiar blasfemie.

O scurtă descriere a principalelor acuzații împotriva lui Khan:

Corupţie

Provocarea juridică imediată cu care se confruntă Khan se referă la cadourile pe care le-a primit din țări străine când a ocupat funcția de prim-ministru între august 2018 și aprilie 2022.

Procurorii susțin că Khan a vândut acele cadouri și și-a ascuns averea în declarațiile financiare depuse în fața comisiei electorale.

Pe 7 martie, Înalta Curte din Islamabad a emis un mandat de arestare împotriva lui în acest caz. Fostul premier s-a sustras de la arest și, în schimb, a depus o cerere la aceeași instanță prin care a solicitat anularea mandatului.

Curtea i-a cerut apoi lui Khan să apară în fața ei pe 13 martie. Politicianul de opoziție, care evitase aparițiile în justiție, invocând amenințări la adresa sa, nu s-a prezentat.

O instanță furioasă a emis apoi un mandat care nu poate fi eliberat pe cauțiune împotriva lui Khan, declanșând violențe în Lahore timp de două zile, în timp ce poliția, în încercarea de a-l aresta, s-a ciocnit cu sute de susținători ai politicianului în afara casei sale.

O instanță de fond din Islamabad a respins joi o petiție a lui Khan de suspendare a mandatului de a se prezenta în instanță. Ordinul crește probabilitatea unei alte încercări de arestare a poliției.

Înalta Curte din Islamabad i-a dat mai devreme lui Khan un termen limită de 18 martie pentru a se prezenta.

Joi, el a spus lui Al Jazeera că va participa. „Mă prezint în instanță pe 18”, a spus el, apelând la operațiunea poliției de arestare cu patru zile înainte de termenul „ilegal”.

Khan a respins, de asemenea, acuzațiile despre vânzarea cadourilor de stat pe care le-a primit. „Permiteți-mi să clarific această acuzație despre cadourile statului… Tot ceea ce am făcut este legal”, a spus el.

„Terorism”

Khan se confruntă, de asemenea, cu acuzații de „terorism” pentru un discurs pe care l-a ținut în timpul unuia dintre numeroasele mitinguri pe care le ține de când și-a pierdut puterea pentru a cere alegeri naționale imediate.

Adresându-se susținătorilor săi la Islamabad în august anul trecut, Khan a făcut câteva remarci împotriva oponenților săi politici și a oficialilor de poliție și judiciare. În discursul său, șeful partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) a numit o femeie judecător care a ordonat arestarea unuia dintre colaboratorii săi apropiați.

Declarația împotriva judecătorului a dus la o acuzație de „terorism” împotriva lui Khan. Dacă va fi găsit vinovat, el se confruntă chiar cu descalificarea de a participa la alegeri sau de a ocupa funcții publice în viitor – un eșec pe care nu și-l poate permite, deoarece încearcă să revină la putere în alegerile naționale programate pentru sfârșitul acestui an.

Dacă Khan este arestat, PTI a amenințat cu proteste în masă, agravând dificultățile pentru un guvern care se luptă deja cu o criză economică.

Revolte

În urma ciocnirilor dintre susținătorii lui Khan și forțele de securitate la începutul acestei săptămâni, poliția din Lahore a depus mai multe acuzații penale împotriva lui.

Primul raport de informare, numit și FIR, arată că Khan a fost acuzat de revolte, tentativă de omor, încurajare la violență și conspirație criminală în conformitate cu legea anti-terorism a țării.

Legea anti-terorism din Pakistan, adoptată în 1997, prevede o pedeapsă maximă de închisoare pe viață și chiar pedeapsa capitală.

Un ofițer de poliție trage gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe susținătorii lui Khan în Lahore (Fișier: KM Chaudary/AP)

Acuzații similare au fost depuse și împotriva lui Khan în octombrie anul trecut, după ce lucrătorii din partidul său au protestat în fața biroului Comisiei Electorale din Pakistan (ECP).

Demonstrația a fost o reacție la decizia ECP de a-l descalifica pe Khan de la participarea la parlament pentru sesiuni privind cazul cadourilor de stat.

‘Blasfemie’

În mai anul trecut, Khan, împreună cu alte peste 100 de persoane, s-au confruntat și cu acuzații de blasfemie, un subiect sensibil în Pakistan.

Acuzațiile au fost formulate după ce susținătorii săi i-ar fi chinuit pe miniștrii federali în timpul vizitei lor oficiale în Arabia Saudită. Miniștrii făceau parte dintr-o delegație condusă de prim-ministrul Shehbaz Sharif – prima sa călătorie în străinătate de la succesul lui Khan.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat oameni scandând „trădători” și „hoți” în timp ce delegația lui Sharif vizita moscheea sfântă din Medina.

Autoritățile saudite au arestat mai mulți cetățeni pakistanezi în urma incidentului.

Cu toate acestea, Înalta Curte de la Islamabad a ordonat ulterior guvernului lui Sharif să înlăture acuzațiile de blasfemie împotriva lui Khan, deoarece acesta nu se afla în Arabia Saudită la momentul incidentului.

Sursa – www.aljazeera.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata