De ce să nu laşi mere niciodată în copac toamna?

De Jurnalul Național Actuale Agricultură 154 citiri
4 min citire
Majoritatea grădinarilor pasionați știu ce au de făcut, odată cu venirea toamnei, mai ales în cazul livezilor de meri.

Toamna, merele cad singure

Odată cu venirea toamnei, după cum bine se știe, merele cad în mod natural din copaci odată ce devin mai grele.

Acest lucru se datorează faptului că tulpina care leagă mărul de copac slăbește pe măsură ce mărul crește și devine mai greu, provocând în cele din urmă căderea acestuia.

În plus, pe măsură ce mărul se maturizează și se coace, el eliberează un hormon numit acid abscisic, care ajută la slăbirea și mai mult a tulpinii și, în cele din urmă, provoacă ruperea acesteia.

În mod natural, acesta este un proces care ajută mărul să își disperseze semințele și să continue să se reproducă, explică specialiștii în domeniu.

Dar, deși este un proces natural, este important să nu-i lăsăm prea mult în copaci și să-i culegem, iar în acest context este important de știut de ce să nu laşi mere niciodată în copac toamna.

De ce să nu laşi mere niciodată în copac toamna

Un răspuns relativ la îndemnă, ar fi că acest lucru se datorează gravitației, evident. Dar, o explicație și mai plauzibilă, conform specialiștilor, este că nu este indicat să mai laşi fructe pe ramurile mărului pentru că acestea pot fi purtătoare de boli, asta în cazul celor stricate, dar cel mai important din cauza faptului că fructele vor continua să folosească nutrienţii pomului, ceea ce va duce la o iminentă uscare a acestuia, mult mai rapidă.

Ramurile mărului pentru că acestea pot fi purtătoare de boli

Când un fruct este copt, planta încetează să îl mai îngrijească. Acest lucru înseamnă că nutrienții nu mai ajung în fruct sau în boabă, iar tulpina pe care crește se usucă. Natura nu iartă risipa de resurse, iar resursele nu mai sunt necesare pentru un fruct deja copt.

 

Bunicii noştri culegeau toate merele toamna

Bătrânii cu experiență știau aceste lucruri fără a fi nevoie de cine-știe-ce explicații științifice, așa că, în fiecare început de toamnă, bunicii noştri le culegeau mereu pe toate.

Cu toate astea, este importantă și explicația științifică și chair practică pentru care să nu laşi mere niciodată în copac toamna.

În precizările los, ”În timp ce un fruct nu este încă considerat copt de către plantă, dar va fi considerat copt în cea mai mare parte de către oameni, tulpina nu este uscată și este ferm atașată. Când se usucă, devine mai ușor pentru un măr să cadă.

Rețineți că fructele mici și boabele rămân de obicei pe copac chiar și atunci când tulpinile sunt complet uscate (sorbul este un bun exemplu, rămâne pe copac pe tot parcursul iernii și atrage păsările cu culoarea sa strălucitoare, ceea ce reprezintă strategia sa de înmulțire).”, spun specialiștii.

Merele, pe de altă parte, pot fi grele. Dacă rămân în copac sau cad, depinde mai ales de mărimea și greutatea mărului.

Speciile mici de mere care seamănă ca mărime cu merele sălbatice rămân în mare parte în pom chiar și iarna și sub zăpadă, dar multe dintre ele cad totuși, deoarece orice măr este mai mare decât un rogoz.

 

Merele mari, care sunt grele, cad de obicei atunci când tulpina este suficient de uscată, orice vânt, ploaie și, bineînțeles, forțele gravitaționale ajută la facilitarea procesului.

Aşadar, fie că vorbim de gravitație, sau de cât este de copt fructul, important este să avem aceste date, nu de alta, dar numai așa vom putea avea grijă de livada personală.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,