De ce vrea Joe Biden o nouă întâlnire față în față cu președintele Xi Jinping?

De Jurnalul Național Actuale Politică 135 citiri
4 min citire
 

SUA și China se află în relații extrem de tensionate, dar chiar și așa, președintele american, Joe Biden, a declarat sâmbătă, că ar dori să se întâlnească față în față cu omologul său chinez, Xi Jinping. Declarațiile sale au fost făcute cu puțin timp înainte ca secretarul de stat american, Antony Blinken, să se întânească, sâmbătă, la Beijing, cu șeful statului chinez. Mai mult, liderul american a dezvăluit subiectele pe baza cărora ar dori să aibă loc discuțiile.

Anthony Blinken, primul secretar de stat american care vizitează China în ultimii ani

Secretarul de stat american a ajuns, duminică, la Beijing, acesta fiind primul care ocupă această funcție și ajunge în China în ultimii cinci ani. Astfel, Blinken s-a întâlnit cu omologul chinez, Qin Gang, alături de care a purtat discuţii „sincere, concrete şi constructive”, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Oficialul american a dorit să reîntărească puterea relației pe care cele două țări o au în prezent, subliniind „importanţa diplomaţiei şi a menţinerii canalelor deschise de comunicare în toate problemele pentru a reduce riscul percepţiilor eronate şi a erorilor de calcul”, a transmis acesta.

În ciuda dorinței SUA de a consolida relațiile bilaterale dintre cele două țări, șansele unor progrese majore în acest sens sunt mici, mai ales din cauza tensiunilor legate de comer, cât și de amenințările faţă de insula autonomă Taiwan.

În plus, China a fost dur criticată de preşedintele Biden pentru susținerea Rusiei în război, dar şi predecesorul său, Donald Trump, care consideră China drept cea mai mare provocare geopolitică pentru SUA. La rândul ei, China a acuzat USA de ambiții hegemonice, potrivit Agerpres.

Președintele Joe Biden dorește să se întâlnească cu liderul asiatic

Chiar înainte de vizita oficială a secretarului de stat american în China, Joe Biden a declarat în cadrul unei vizite la Philadelphia că, dorește să se revadă cu Xi Jinping în următoarea perioadă. Acesta a subliniat că are în plan să discute despre diferențele care aduc tensiuni relației bilaterale dintre cele două țpri, dar și despre lucrurile care le au în comun.

Astfel, „Sper că în următoarele câteva luni mă voi întâlni din nou cu Xi şi vom vorbi despre diferenţele legitime pe care le avem, dar şi despre domeniile în care ne înţelegem”, a transmis Joe Biden.

În contextul politic, vizita lui Antony Blinken în China este prima efectuată în calitate de şef al diplomaţiei americane, o întâlnire planificată încă din luna februarie, dar anulată în urma conflictelor dintre cele două țări, bazate pe acuzațiile Chinei cu privire la doborârea unui balon chinez de spionaj de către SUA.

Concret, în cursul zilei de sâmbătă, Joe Biden a minimalizat incidentul privind prezența unui balon chinez de spionaj deasupra teritoiului american, afirmând că oficialii chinezi nu ar fi știut, cel mai probabil, de localizare abalonului sau cu ce era echipat.

Aşadar, „Cred că a fost ceva mai degrabă jenant, decât intenţionat”, a spus Biden, deși el a fost cel care a ordonat în trecut ca avioanele de vânătoare americane să doboare avionul.

Sursa – playtech.ro