De la ce vârstă se începe diversificarea, in creşterea bebeluşilor

34

În creşterea bebeluşilor, hrănirea este unul dintre cele mai importante operaţii. În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, necesită începerea diversificării mult mai devreme decât la  copiii hrăniți cu lapte matern, susțin specialiștii în domeniu.

În timp ce bebelușii hrăniți cu lapte de mamă sunt diversificați după primele șase luni de hrănire exclusivă, bebelușii care consumă lapte praf pot începe diversificarea chiar și de la 4 luni.

Produsele din gama de lapte praf, sunt preferate de către copiii, care nu pot fi alăptați natural de către mame, sau de copiii ai căror părinți optează pentru această varianta de hrănire din cauze profesionale sau pentru opțiunile lor personale.

Cert este că laptele praf organic conține nutrienții necesari unei creșteri și dezvoltări armonioase și este îmbogățit cu acizi grași Omega 3 și 6, importanți în primele luni de viață.

Laptele praf conține doar lactoză, fiind ușor de preparat. Părinții trebuie doar să urmeze instrucțiunile de preparare și de depozitare și să țină cont de normele de igienă necesare curățării biberoanelor și tetinelor, astfel încât să nu se dezvolte bacterii nedorite.

Laptele praf  conține numai culturi naturale ale acidului lactic, originare din laptele matern, galacto-oligozaharide obținute din lactoză, precum și vitamine atât de necesare sistemului imunitar (A, D, C).

Procesul de diversificare la bebelușii hrăniți cu lapte praf, de orice fel, poate incepe de la vârsta de 4-4,5 luni. Părinții sunt sfătuiți de către medicii pediatri specialiști să înceapă diversificarea cu alimente ușoare și tolerate de organismul copiilor și de sistemul lor digestiv care este crud încă, evitând potențialele alimente alergene și care provoacă intoleranță.

În acelaşi timp, părinții trebuie să evite să introducă mai multe alimente în aceeași zi, este necesară o pauză de câteva zile pentru a vedea reacția organismului copilului la noile alimente introduse.

Alimentele noi se dau cu linguriță, în stare semisolida, se pasează până la apariția dinţişorilor, astfel încât copilul să nu se înece și să poată mestecă ușor alimentele. Părinții pot oferi câteva lingurițe și apoi pot crește progresiv cantitatea de alimente. Se oferă întâi piureuri de fructe coapte sau de legume și preparatele ce urmează după sucuri. Alimentele trebuie să fie cât mai proaspete, cât mai ecologice și fără potențial alergenizant.

La începutul diversificării, bebelușii pot consumă pireuri de fructe coapte, de rădăcinoase fierte, îmbogățite cu unt și cu lapte. Începând cu vârsta de 6-7 luni, bebelușii hrăniți cu lapte praf pot consuma și brânză de vaci, iaurt preparat în casă, gălbenuș de ou fiert tare, precum și supă de carne de pui, curcan și vită. 

Printre preparatele contraindicate pentru sugar se includ dulciurile concentrate, băuturile din comerț, condimentele, sosurile grase, mierea de albine până la vârstă de un an, precum și alimentele alergizante.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata