Cum sa avem grija de cei mici in diverse afectiuni

De cand vin pe lume, copiii trebuie protejati si monitorizati in permanenta pentru a-i feri de diverse boli. Exista insa anumite probleme ce nu pot fi atat de usor controlate. Una din acestea este varicela https://www.secom.ro/articles/totul-despre-varicela-cauze-simptome-modalitati-de-prevenire-si-ameliorare

Varicela este o boala frecventa in randul copiilor, in special a celor cu varsta sub 12 ani. Boala debuteaza, in general, cu simptome de gripa si febra, urmata de o eruptie cutanata care poate fi in special mancarime la unii pacienti. Eruptia incepe cu pete rosii care se transforma rapid in pustule pline de fluid. Numarul total de vezicule este variabil, de la o duzina pana la 500 si chiar mai mult. In cele din urma, evolutia acestor vezicule necesita ca acestea sa se usuce formand cruste in 4 sau 5 zile. Doar rareori lasa cicatrici, limitate la vezicule mai mari si in zone in care pielea este mai delicata (cum ar fi fata).

Este cauzata de virusul varicelo-zoster (VZV) si, deoarece infectia este foarte contagioasa, un copil infectat cu varicela trebuie sa ramana acasa si sa se odihneasca pana cand simptomele au disparut complet. Pacientul este deja contagios in zilele anterioare eruptiei. Are tendinta de a afecta adultii mai violent decat copiii, dar chiar si in acest caz, din fericire, este rar sa se confrunte cu complicatii grave.

Cea mai eficienta strategie de prevenire, atat pentru copii cat si pentru adulti, este reprezentata de vaccin. Deoarece cauza varicelei este un virus, medicul nu va prescrie antibiotice, in timp ce la unii pacienti mai sensibili este posibil sa se apeleze la administrarea de medicamente antivirale (pentru a reduce riscul de complicatii). In schimb, prescrierea medicamentelor antifebrile si antipruriginoase este frecventa.

Folositi talc pe zonele in care se simte mancarime (dar nu pe fata, mai ales langa ochi).

Dati bebelusului alimente reci, moi si usoare, deoarece varicela in gura poate ingreuna consumul de alimente. Evitati sa va hraniti copilul cu alimente acide si mai ales sarate, cum ar fi sucul de portocale. Pe cat posibil, descurajati copiii sa nu se zgarie. Medicamentele naturale si homeopatia pot reprezenta un sprijin valabil pentru ameliorarea simptomelor. Calendula, indicata pentru tratamentul dermatozelor, arsurilor, poate fi utilizata pentru ameliorarea mancarimii, deoarece este capabila de actiuni antiinflamatorii, antiseptice si de vindecare; in practica reduce eruptiile cutanate ale varicelei.

O alta afectiune  des intalnita la copii, este constipatia https://www.secom.ro/articles/constipatia-la-sugari-copii-si-adulti-cauze-simptome-tratament In special al sugari aceasta este mai problematica. Prin constipatie se intelege o intarziere sau dificultate in expulzarea scaunului. Scaunele sunt mai dure si adesea mai mari decat in ​​mod normal si provoaca durere. Constipatia este raspandita la copii. Cel putin 5% din vizitele medicale se datoreaza acestei probleme. Sugarii si copiii mici sunt predispusi sa dezvolte constipatie in trei perioade. Prima perioada coincide cu introducerea cerealelor si a alimentelor solide in dieta, a doua coincide cu educatia privind utilizarea toaletei, in timp ce a treia cu inceputul scolii.

Cauzele comune sunt problemele de dieta si de comportament. Problemele dietetice care duc la constipatie includ o lipsa de lichide si / sau fibre (de exemplu fructe, legume sau cereale integrale). Cauze mai putin obisnuite rezulta dintr-o afectiune fizica, un medicament sau o toxina.

Masurile pentru constipatia functionala includ schimbarea dietei si modificare comportamentala.

Uneori se folosesc medicamente pentru a inmuia scaunul sau laxativele. Variatiile din dieta copiilor includ adaugarea a 30-120 ml suc de prune, pere sau suc de mere pe zi. Pentru sugarii sub doua luni, se poate adauga 1 lingurita (5 ml) de sirop usor de porumb dimineata si seara. Bebelusii mai mari si copiii mici trebuie sa creasca consumul de fructe, legume si cereale cu un continut ridicat de fibre si sa reduca consumul de alimente care genereaza constipatie, cum ar fi laptele si branzeturile.

Daca constipatia nu raspunde modificarilor de comportament si modificarilor dietetice, medicii pot recomanda anumite medicamente care ajuta la inmuierea scaunului si / sau la cresterea miscarii spontane a tractului digestiv (laxative).

Atat pentru varicela, pentru constipatie cat si pentru alte afectiuni exista o multime de produse naturiste, precum cele de la Secom, ce pot fi folosite ca adjuvante sau chiar remedii de succes.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata