De obicei, ”Scoți românul din țară, dar nu poți să-i scoți românismele din suflet”

De Jurnalul Național Actuale Turism 166 citiri
4 min citire
 

În contextul comparativ, majoritatea dintre noi ne aducem aminte de celebrele imagini cu Nea Mărin Miliardar care-și ducea papornița pe plaja de la Olimp, plină cu praz.

În aceste zile, este un model tipic românesc care, din păcate şi se regăsește, atât pe litoralul românesc, cât și pe cele mai însorite plaje din Bulgaria, Grecia sau Turcia. Este, din păcate, obiceiul la care românii nu renunță nici în vacanță.

Românii iubesc plajele, dar nu respectă regulile

Turiștii români iubesc plajele din România, Grecia, Bulgaria sau Turcia, iar ca dovadă stă numărul mare de sejururi în toate aceste locații, pentru că se simt ca acasă.

De obicei, pe plajele de pe aceste litoraluri nu există reguli stricte, sunt sigure atât pentru adulți, cât și pentru copii, nu plătești intrarea pe plaje, iar în anumite locuri nimeni nu te va trage de mânecă pentru a cumpăra ceva.

Totuși, există câteva reguli pe care turiștii români ar trebui să le respecte, dar din păcate nu se întâmplă așa întotdeauna. Cu alte cuvinte, vorbim de obiceiul la care românii nu renunță nici în vacanță.

 

Care este obiceiul la care românii nu renunță nici în vacanță

Astfel de gesturi de genul acesta ne duc cu gândul la celebru personaj interpretat de regretatul mare actor român, Amza Pellea, ”Nea Mărin”.

Concret, unii români nu renunță la obiceiul de a-și încărca sacoșele cu mâncare, băutură și alte cele, și merg pe plaje, deși aceasta este singura regulă impusă de anumite locații de pe litoral, și iată cam care ar trebui să fie conduita în aceste situații.

Ce nu trebuie să facă turiștii români pe plaje?

Dacă unitatea de cazare pe care turistul român a rezervat-o în curte are o piscină și un bar, de obicei nu este permis să-și aducă propria mâncare și băutură și nici măcar apă din cameră. Barul de la piscină este o cafenea și un ”magazin”, așa că, la fel ca în orice altă cafenea, este nepoliticos să aducă propriile băuturi și alimente. În general, dacă fac asta, proprietarii îi vor avertiza probabil.

 

Un caz similar este și în barurile de pe plajă. Dacă folosesc șezlongurile de pe plajă, turiștii sunt obligați să le plătească sau să comande o băutură. Nu este permis să își aducă propria băutură, iar în unele baruri, există propria apă și mâncare, inclusiv fructe. Cel mai bine este să întrebi înainte de a te întinde pe șezlonguri, pentru a nu te pune într-o situație neplăcută.

 

Acest obicei, la care românii nu renunță nici în vacanță face să apară astfel de situații nepotrivite, în unele cazuri se mai trece cu vederea, dar nu tot timpul și nu peste tot, precum plajele din Grecia, de exemplu. Așa că, mare atenție ce faceți când alegeți un sejur, este important să cunoașteți cât de cât regulile de conduită.

Sursa – playtech.ro