Depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate

De Jurnalul Național Actuale Politică Utile 115 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Premierul României a vorbit marți, 28 iunie, despre depozitele de gaz ale țării noastre. Șeful Executivului precizează că acestea sunt de 41% în prezent, urmând ca acest procentaj să crească până la data de 1 noiembrie. Totodată, Nicoale Ciucă a explicat și dacă această cantitate de gaz este de ajuns pentru a trece peste iarnă.

Depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate. Nicolae Ciucă: Procentul va crește până la 1 noiembrie

În acest moment depozitele de gaz ale României sunt la 41% din capacitate, a transmis, marți, prim-ministrul României, spunând că, până la data de 1 noiembrie, procentul va ajunge la 80%.

„Există o decizie la nivelul UE și fiecare țară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de față suntem puțin peste 40%, 41%, angajamentul nostru față de noi în primul rând și față de UE este ca până la 1 august să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66%, și până la 1 noiembrie 80%”, a precizat Nicolae Ciucă.

80%, minimul necesar pentru a trece peste această iarnă

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă acest procent este de ajuns pentru a putea trece peste această iarnă, oficialul român răspunzând că acest procent reprezintă minimul necesar. Șeful Executivului a mai adăugat că se fac demersuri pentru a aduce gaz din diferite țări.

Prim-ministrul a mai spune că se poartă discuții pentru ca țara noastră să primească acceptul de la țările de tranzit, aici intrând Turcia, Bulgaria și Grecia.

„Este minimum necesar pentru a avea asigurată cantitatea de gaz necesară pentru a trece prin iarnă. Sigur, se fac demersuri, sunt în discuții elementele de contract cu Azerbaidjan, se discută cu partea americană pentru gaz lichefiat și de asemenea discutăm, pentru că nu depindem doar de partea de origine, discutăm și de zonele de tranzit și trebuie să facem în așa fel încât să primim acceptul de la țările de tranzit, respectiv Turcia, Bulgaria și Grecia. Știți foarte bine că am depins și de interconectorul dintre Grecia și Bulgaria , am înțeles că este finalizat și putem să discutăm mai facil despre această posibilitate de aducere a gazului în țară”, afirmă prim-ministrul.

Cantitate de stocare mult mai mare decât cea de anul trecut

Pe de altă parte, ministrul Energiei a declarat că, în acest moment, cantitatea stocată este cu 200 de milioane de metri cubi mai mare decât cea din anul trecut.

„Vă asigur că vom avea gaze în depozite, cel puțin la nivelul anului trecut, unde am avut 80% și am rămas cu 700 de milioane de metri cubi în stoc”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.