Dezvăluirea făcută de un martor la incendiu: „Pe 25 am stat la masa de Crăciun”

De Jurnalul Național Actuale Companii 244 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Tot mai multe detalii interesante ies la iveală după incendiul de la pensiunea din Prahova. Tragedia a provocat pagube mari, șase persoane fiind găsite carbonizate, în timp ce alte două încă sunt date dispărute. Un martor la incendiu a făcut dezvăluiri șocante, care întrec orice imaginație. Ce a auzit înainte să vadă flăcările.

Mărturiile unei supaviețuitoare a incendiului

Chiar în a doua zi de Crăciun, județul Prahova a fost umbrit de un incendiu devastator. „Ferma Dacilor”, o pensiune din localitatea Gura Vadului, a fost cuprinsă de flăcări și transformată în cenușă în dimineața zilei de marți. Această tragedie a lăsat în urmă un bilanț tragic și un val de durere, cu șase persoane confirmate decedate și alte două date dispărute, fiind căutate cu disperare de către autorități.

În momentul izbucnirii incendiului, pensiunea găzduia nu mai puțin de 26 de persoane, care, conform informațiilor disponibile, participau la o petrecere organizată de către proprietarul locației. Din fericire, 18 dintre aceștia au reușit să se evacueze în grabă și au scăpat cu viață.

Pe de altă parte, doi oameni, un copil și un adult, au fost răniți în incident și primesc îngrijiri medicale. Eforturile de căutare și salvare sunt în plină desfășurare pentru a găsi cele două persoane dispărute, despre care încă nu se știe nimic.

O supraviețuitoare a incendiului spune că atmosfera era tulburătoare în acea dimineață. Ei fuseseră cazați în căsuțele adiacente pensiunii propriu-zise și au fost anunțati de un prieten că aceasta a luat foc. Înainte de asta, auziseră cum sirenele sunau în disperare, dar nu se gândeau că tragedia avea loc chiar în fața lor.

O altă turistă i-ar fi spus femeii cum o mamă disperată i-a dat copilul în grijă, pentru a merge să scoată din flăcări și pe cel de-al doilea. Nu se știe, însă, dacă aceasta a reușit, dar martora spune că nu a mai asistat la o asemenea tragedie înainte.

„Către dimineață, între 06:15-06:20, cam așa, am auzit niște sirene, dar în același timp am auzit și bătând la ușă. V-am spus, eram cu un grup de prieteni, și a sunat la noi un prieten și a spus că arde pensiunea.

Am ieșit și am văzut un foc extins. Cred că era de-a lungul întregii pensiuni. După aceea, a venit soția prietenului nostru și a zis că a venit o doamnă cu un copil și a rugat-o să țină copilul că vrea să se ducă să-l salveze și pe celălalt copil”, a spus martora pentru Antena3.

Un tată a murit încercând să își salveze copiii

Printre cei care și-au găsit sfârșitul în acest incendiu se numără și frații Luca Ene (16 ani) și Petru Ene (11 ani), pe care tatăl lor a încercat să îi salveze. A reușit să îl scoată din flăcări doar pe Matei Ene, fratele geamăn al lui Luca, ce acum se află internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București.

 

Cei trei frați erau foarte pasionați de sport și făceau performanțe în acest sens. Luca și Matei erau legitimați la CSA Steaua, în timp ce mezinul familiei juca și el la New Stars, academia condusă de Sorin Ghionea și de Petre Marin. Din păcate, doar unul dintre ei va putea duce acum mai departe visul familiei.

În încercarea de a-i scoate din pensiune pe copii, bărbatul și-a pierdut și el viața alături de cei doi fii ai săi. Martorii spun că acesta a pierit în timp ce își ținea copilul în brațe, în speranța că îl va putea scoate afară din infern.

Soția acestuia se află și ea la spital alături de fiul lor care a supraviețuit și primesc îngrijiri medicale. Anumite surse spun că bărbatul, de meserie bodyguard în Capitală, era foarte bun prieten cu patronul pensiunii unde venise să își petreacă sărbătorile alături de prieteni.

Ce spun experții despre cauza incendiului

În etapa inițială a intervenției, echipele de salvare au descoperit șase cadavre la locul tragediei. Procurorul responsabil de caz a emis concluzia că cele două persoane date dispărute sunt, de asemenea, decedate, deși căutările continuă în speranța de a-i găsi.

Autoritățile au întocmit o listă detaliată cu toți cei aflați în momentul tragic la „Ferma Dacilor”, iar șansele ca cei dispăruți să mai fie în viață sunt considerate nule. În prezent, se desfășoară teste de identificare prin ADN, deoarece cele cinci victime găsite sunt carbonizate și nu pot fi recunoscute vizual.

Mai mult, criminaliștii iau în calcul și posibilitatea ca focul să fi fost pus intenționat. Un celebru specialist în domeniu consideră că patronul ar fi putut atras antipatii chiar și din rândul vecinilor, al altor deținători de afaceri de acest gen, având în vedere că nu avea toate aprobările de funcționare necesare.

În opinia sa, ”În momentul în care ai o dispoziție teritorială cu căsuțe, în care n-ai aprobări, n-ai una, n-ai alta, deranjezi vecinătățile. În egală măsură, pot să existe conflicte pe datorii neonorate, pe deranj în altă zonă a activităților respective, pe țepe pe care și le dau unii altora.

Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală câtă vreme eu vorbesc de spontaneitatea și concomitența acestor incendii. Păi au fost legate pe ață? Să ia foc unul după altul… Nu. Au fost, probabil, puse. E o ipoteză, o idee”, a spus Tudorel Butoi la Antena 3.

Cazul a fost preluat de către un procuror criminalist, care va analiza situația și va ajunge la o concluzie ce va fi comunicată la finalul procesului. Au loc audieri începând cu angajații, administratorii, precum și cei care ar fi trebuit să se asigure că acest complex funcționează legal.

În prezent, anchetatorii au deschis dosar penal pentru trei infracțiuni – ucidere din culpă, vătămare corporală și distrugere din culpă. De altfel, autorităţile vor verifica toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu și vor închide toate afacerile care nu se supun regulilor.

Sursa – playtech.ro