Diferențele dintre bisericile ortodoxe și cele catolice

De Jurnalul Național Actuale Cultură 214 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Între bisericile ortodoxe și cele catolice există anumite diferențe, dar multe persoane nu știu să le recunoască. Până la Marea Schismă din anul 1054, cele două culte, catolic şi ortodox, au format o singură Biserică. Ulterior, acestea s-au divizat.

Care sunt diferențele dintre bisericile ortodoxe și cele catolice?

Marea Schismă din anul 1054 a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente ale religiei creştine. Atunci, Europa s-a împărțit în două mari confesiuni create: ortodoxism şi catolicism. Așadar, biserica ortodoxă le transmite credincioşilor săi că datorită Sfântului Spirit îl vor putea vedea pe Dumnezeu. În schimb, biserica catolică consideră că omul nu are capacitatea necesară de a-l vedea pe Dumnezeu, din cauza naturii sale păcătoase.

Diferențe majore între cele două biserici sunt și la arhitectura lăcașurilor de cult. Catolicii pun mare accent pe clădiri impunătoare, iar ortodocşii au conceput total diferit bisericile.

 

De ce catolicii preferă catedralele impresionante?

Creștinii au bisericile ortodoxe cu o arhitectură caracterizată de cupole, arcuri, și decorațiuni bogate. La catolici, arhitectura bisericilor poate avaria foarte mult în funcție de regiune și perioadă. De asemenea, majoritatea bisericilor catolice au nave lungi, arcuri înalte, vitralii și turnuri în vârf.

La interiorul bisericilor ortodoxe, regăsim iconostasul, un perete de icoane care separă altarul de restul bisericii. De obicei, icoanele ocupă un loc central în tradiția ortodoxă și sunt folosite în timpul slujbelor.

Și altarele catolice pot avea icoane, dar nu există întotdeauna un iconostas distinct. Statuile și crucifixurile sunt adesea prezente în interior, reprezentând Sfânta Treime, Fecioara Maria, sfinți și scene din viața lui Isus.

Lăcașul de rugăciune avea formă rectangulară, cu laturi simetrice, partea centrală fiind denumită naos. De o parte şi de cealaltă a naosului erau coloane care împărţeau spaţiul, delimitând culoare ce erau aşezate la o înălţime mai joasă decât acesta.

Culoarele laterale aveau acoperişuri situate sub linia plafonului navei, pentru a permite luminii să pătrundă prin micile ferestre de la nivelul acoperişului. La capătul opus uşii principale era absida, o nişă spaţioasă semicirculară, unde tronau magistraţii şi cei cu rang înalt.

Cum erau decorate pe vremuri

Bisericile timpurii erau decorate cu mozaicuri colorate, după care au apărut picturile murale, frescele bisericeşti, urmând ca după schisma de la 1054 stilurile să aibă evoluţii distincte.

Aşa s-a ajuns ca în timp edificiile bisericii apusene să aibă ca dominantă arta gotică, deşi arhitectura ecleziastică apuseană a mai fost influenţată şi de curentele romanesc, renascentist şi baroc, iar arta bizantină să fie adoptată de ortodocşi.

Un element definitoriu pentru majoritatea clădirilor gotice, nefiind însă omniprezent, este rozeta, prezentă atât în basoreliefuri cât şi în alte forme ornamentale.

În precizările sale, „După împărţirea imperiului roman, în cel de apus şi cel de răsărit, Ravena a fost capitala imperiului din vest. La Ravena sunt două mici bisericuţe care sunt pline de mozaicuri. Deci asta era decoraţia din prima perioadă a creştinismului pe care o găsim şi la San Marco din Veneţia. Toată este acoperită cu pictură în mozaic. Era însă foarte scumpă această tehnică, şi de aceea s-a trecut la frescă, adică pictura pe proaspăt”, explica profesorul de istoria artei, Valeriu Şuşnea.

Bisericile romano-catolice au acoperişul ascuţit în timp ce turlele bisericilor ortodoxe au în general cupole rotunde.

În contextul comparativ, „Catedralele catolice au turla ascuţită pentru că goticul provine din nord-vestul continentului iar acolo iarna durează şapte luni. Acoperişul trebuie să fie foarte ascuţit pentru ca zăpada să nu stea pe acoperiş, să poată aluneca foarte repede. A fost un criteriu important, acesta al ariei geografice. Pentru cupola rotunjită, de la ortodocşi, explicaţia este una ce ţine de canoane, de aplicare a picturii bizantine, pentru că în punctul cel mai înalt din biserică trebuie să fie ilustrat Iisus Pantocrator, învăţător”, mai adaugă Valeriu Şuşnea.

Spre deosebire de edicifiile catolice, bisericile ortodoxe au amprenta la sol în formă de cruce, cu mici variaţiuni. Unele catedrale sau biserici romano-catolice au aripile laterale, precum naosul ortodox, însă mai puţin accentuat.

Sursa – playtech.ro