DIICOT deschide un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor

De Jurnalul Național Actuale Companii 156 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

DIICOT a fost sesizat de Camera Deputaților cu privire la atacul informatic de marți și face cercetări privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Astfel, „La data de 30.01.2023 reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic.

În cauza constituită sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Instituția precizează că, în acest moment, nu pot fi furnizate informații suplimentare privind stadiul anchetei.

În plus, „Această etapă nu semnifică formularea unor acuzații împotriva vreunei persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”, mai arată DIICOT.

O breșă de securitate a avut loc la Camera Deputaților, după ce au fost furate date

În acest sens, directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat și colaborează cu alte autorități cu competențe în domeniul securității cibernetice la investigarea incidentului, a declarat, pentru Mediafax, coordonatorul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media al DNSC, Mihai Rotariu.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut o primă reacție în acest caz. ”Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărei victime a fost Camera Deputaților.

Au fost extrase date de aproximativ 250GB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor.

În momentul de față, instituțiile statului își fac treaba și sunt la sediul Camerei Deputaților și urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că președintele Camerei Deputaților se va îndrepta împotriva răufăcătorilor”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a subliniat faptul că responsabilitatea site-ului de pe care au fost furate datele de către hackeri este a Camerei Deputaților și a STS.

În afirmaţiile sale, ”Ce e foarte important să știe toată lumea este că în momentul de față avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securității cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislație, pentru a proteja cât mai mult oamenii.

Și un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024.

România are instituții foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care, față de anul 2023-2022, în fiecare an avem o creștere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor și instituțiilor publice din România”, a mai precizat ministrul Digitalizării.

Sursa – www.antena3.ro