Din grija pentru sănătate, se poate face un cadou pentru fiecare femeie, o ecografia mamară

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 161 citiri
4 min citire
De 1 Martie, unele femeile pot primi un cadou care să le ajute să fie sănătoase cât mai mult timp, precum o ecografie mamară. Medicul Elena Teodorescu a prezentat situaţiile în care se recomandă să efectuăm un examen ecografic al sânului.

Elena Claudia Teodorescu, medic Radiologie şi Imagistică Medicală, a explicat, în emisiunea Sfat de Sănătate, prezentată de Andreea Cigolea, cât de importantă este ecografia mamară.

În explicaţiile sale, „Ecografia mamară este doar una dintre investigațiile care se efectuează la nivelul sânilor. Nu doare și poate fi făcută la orice vârstă, însă este o metodă de primă intenție la femeile de până în 40 de ani.

Ecografia ne ajută să depistăm precoce o afecțiune gravă, anume cancerul mamar, care este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor. Este important ca medicul care face ecografia să fie specializat în patologia mamară.

Pe lângă investigațiile periodice, autopalparea, realizată acasă, trebuie să fie făcută lunar, după menstruație, când sânii sunt mai puțin dureroși și nu ni se poate părea că simțim ceva care, de fapt, este fals.

Este în regulă dacă ambii sâni sunt la fel și nu a apărut nicio modificare la nivelul mamelonului, pielii sau axilei.

Cu toate acestea, nu este suficient doar controlul pe care îl putem face acasă, pentru că noi nu putem să depistăm prin autopalpare decât o formațiune care, în medie, ar avea 2 centimetri, însă este bine să o facem oricum”, a spus specialistul.

Cum se poate face prevenirea oncologică în funcţie de vârstă?

La 20-30 ani:

-autoexaminare lunară a sânilor
-examen clinic al sânilor o dată la 3 ani

La 30-40 ani:

-autoexaminare lunară a sânilor
-examen clinic al sânilor-anual
-examen ecografic-anual

La 40-50 ani:

-autoexaminare lunară a sânilor
-examen clinic al sânilor-anual
-mamografie bilaterală-anual

Dupa 50 ani:

-autoexaminare lunară a sânilor
-examen clinic al sânilor-anual
-mamografie bilaterală-anual (completată de ecografie mamară, dacă este necesar)

Semne care trebuie să ne trimită la medic

Medicul a explicat și care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită imediat la medic.

În recomandările sale, „Trebuie să mergem neapărat la medic în momentul în care descoperim o modificare, fie că am simțit un nodul sau o zonă mai tare, fie că vorbim despre o modificare la nivelul pielii sânului, la nivelul mamelonului sau în zona axilei.

Nu înseamnă că dacă nu ne doare nu este nimic serios. La orice modificare apărută trebuie să mergem să vedem despre ce este vorba.

Toate investigațiile efectuate la nivelul sânilor trebuie să fie însoțite și de controlul sânilor în cadrul consultului ginecologic, pentru că palparea unui medic este diferită de cea pe care o facem acasă”, a spus dr. Elena Claudia Teodorescu.

Când este indicată o ecografie mamară:

-la autopalpare s-au depistat modificări de consistenţă ale sânului, necunoscute anterior
-prezenţa unor noduli necunoscuţi şi neinvestigaţi
-observăm modificări ale pielii la nivelul unui sân, în special roşeaţa, ulceraţii, îngrosare localizată
-observăm o scurgere mamelonară
-mamelonul se retrage, mai ales unilateral
-apariţia în axile a unor noduli (adenopatii)

Prin urmare, trebuie să mergeţi fără teamă la medic, ca măsură de prevenţie sau în cazul în care aţi observat anumite modificări la nivelul sânului.

Sursa – www.antena3.ro