„Disciplina economico-financiară” pregătită de Guvernul Ciolacu a generat un adevărat cutremur

De Jurnalul Național Actuale Locuri de muncă 175 citiri
5 min citire
 

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș speră ca plata salariilor bugetarilor să fie făcută la timp, cu toate că există șanse mari ca aceștia să își primească banii cu întârziere luna aceasta.

Are loc un protest de amploare la ministerul Finanțelor. Ordonanța de Urgență pentru „disciplină economico-financiară” pregătită de Guvernul Ciolacu a generat un adevărat cutremur în ministerul condus de Marcel Boloș.

Angajații au oprit activitatea și au mers la ușa ministrului pentru a cere explicații. Au cerut demisia ministrului şi amenință cu blocaje în toată țara. Oamenii sunt revoltați că ar urma să piardă bani, tichete de vacanță, dar şi funcțiile de conducere.

Astăzi ar urma să fie proteste şi la Trezorerie. Asta înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri, deoarece luni și marți bugetarii sunt liberi în contextul minivacanței cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”.

”Nu vreau să mă gândesc la așa ceva”

Ministrul Finanțelor speră, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.

În contextul financiar, ”14.300 de plăți se vor face în cursul zilei de astăzi, peste 5 miliarde de lei vor fi plățile.  Nu este de dorit acest lucru (ca plățile să întârzie din cauza suspendării activității instituțiilor, n.red.). Trebuie să ne gândim ca de activitatea Trezoreriei depinde toată activitatea și plățile de salarii la toți bugetarii. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva, îndemn la calm și sper să putem să punem în aplicare ceea ce am discutat ieri”, a declarat Marcel Boloș.

În ziua de ieri, mii de angajați de la Ministerul de Finanțe și din țară au ieșit din birouri și nu au mai vrut să muncească. Aceștia nu sunt de acord cu ordonanța Guvernului, redactată chiar de Ministerul Finanțelor, care aduce austeritate în instituțiile de stat.

În afirmaţiile sale, „Este o formă de grevă spontană pe care colegii noștri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeași acțiune de protest, dar între timp, colegii noștri s-au supărat şi mai tare şi au ieșit în forme spontane.

Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunțat. (…) Din ce știu acum, la prima mână, la nivel național, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, la protestul spontan declanșat de angajații din Ministerul de Finanțe.

Guvernul ar putea intra într-un „blocaj financiar foarte puternic”

Blocul Național Sindical informa, ieri, că protestele spontane se vor extinde și la alte unități fiscale din țară.

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, spunea că protestul spontan de joi al angajaților Ministerului de Finanțe s-a extins în toată țara. El afirma că este posibil ca guvernul să intre într-un „blocaj financiar foarte puternic”.

„Sunt mari șanse să apară proteste spontane necontrolabile, deoarece s-au acumulat frustrări foarte mari în cadrul Ministerului Finanțelor, nu neapărat legat de voucherele de vacanță sau de bani, ci e legat de sistem, de modul în care sunt tratați oamenii. A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. În momentul în care noi încercam să le spunem că trebuie o grilă de salarizare separată, ne trebuie egalizarea salariilor în sistem, că avem oameni în același birou cu salarii diferite… Acum e un protest spontan care nu e organizat de sindicate. Colegii noștri nici nu vor neapărat să fim pe aici. În țară la ora actuală au început protestele”, spune Vasile Marica.

În acest sens, liderul Sed Lex spunea că este posibil ca Guvernul să intre într-un „blocaj financiar foarte puternic”.

„Eu nu cred că mâine (vineri – n.r.) va lucra cineva. La ora actuală, la nivel național, din informațiile pe care le am la prima mână, sunt vreo 15.000 de persoane (care protestează – n.r.)”, adăuga Marica.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,