Dmitri Medvedev aduce informaţii privind anexarea unor regiuni separatiste din Georgia la Rusia

De Jurnalul Național Actuale Politică 231 citiri
4 min citire
 

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și în prezent, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al aceleiași țări, a adus în prim-plan o serie de declarații controversate privind faptul că Rusia ar putea să anexeze regiunile separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia.

Aceste informații furnizate de Reuters miercuri, Medvedev a făcut aceste afirmații într-un articol publicat în ziarul rus Argumentî i Faktî.

Mesajul lui Dmitri Medvedev privind anexarea regiunilor separatiste din Georgia

Astfel, „ideea de a se alătura Rusiei este încă populară în Abhazia și Osetia de Sud”. Cu toate acestea, Medvedev a subliniat că o astfel de decizie ar fi luată doar dacă există motive întemeiate, astfel încât, preocupările Kremlinului vor deveni tot mai presante. Articolul marchează cea de-a 15-a aniversare a recunoașterii independenței acestor două regiuni: „Nu vom aştepta dacă preocupările noastre devin tot mai reale”, a transmis Medvedev.

De altfel, această declarație vine în contextul în care oficialii georgieni au exprimat în mod repetat intenția de a se alătura alianței militare conduse de SUA, o mișcare care ar servi la menținerea integrității teritoriale a Georgiei.

În plus, Medvedev a evocat anexarea recentă a patru provincii din Ucraina de către Rusia, încălcând suveranitatea și integritatea teritorială a acelei țări. În septembrie anul trecut, Rusia a anexat provinciile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie,deși această mișcare nu a fost recunoscută pe plan internațional.

Aceste declarații ale lui Dmitri Medvedev au stârnit reacții puternice pe plan mondial, aducând din nou în discuție tensiunile geopolitice și relațiile delicate dintre Rusia, Georgia și alte state implicate.

Conflictele care au generat rivalitatea dintre Georgia și Rusia

Relația fragilă dintre Georgia și Rusia este, din nou, un subiect în atenția internațională, pe fondul discuțiilor despre posibila aderare a Georgiei la NATO. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Georgia și-a pierdut controlul asupra regiunilor Osetia de Sud și Abhazia, care și-au declarat independența sub influența Moscovei în 2008, în urma unei tentative eșuate a Georgiei de a recâștiga controlul asupra Osetiei de Sud, acțiune care a declanșat un conflict militar cu Rusia.

Deși relațiile dintre cele două țări s-au îmbunătățit treptat în ultimii ani, declarațiile recente ale fostului președinte rus Dmitri Medvedev au stârnit noi controverse. Medvedev a acuzat Occidentul că a alimentat tensiunile în jurul Georgiei prin discuțiile despre aderarea acesteia la NATO. Acest subiect a fost în mod constant pe agenda discuțiilor dintre Georgia și partenerii săi din NATO, ceea ce a dus la reacții variate în regiune.

În concluzie, o dezbatere despre aderarea Georgiei la NATO are potențialul de a provoca o nouă escaladare a tensiunilor dintre Rusia și Occident. Moscova consideră extinderea NATO către statele aflate în zona sa de influență ca o amenințare la adresa securității sale și a reacționat cu ostilitate în trecut în cazul altor țări din regiune care au căutat să se alăture alianței militare occidentale.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,