Doi autori magnifici ai literaturii romane

0

Literatura romana se poate mandri cu autori extraordinari, atat in ceea ce priveste lucrarile destinate celor mici, cat si romanele si nuvelele adorate de adulti. Sunt lucrari profunde, scrise cu multa pasiune si suflet, pe care orice tanar le studiaza inca de pa bancile scolii. Adesea, aceste romane sau nuvele sunt oglinzi perfecte ale societatii epocilor in care se desfasoara actiunea, putand astfel sa ne facem o idee despre cum era lumea de atunci, indiferent de mediul social.

Vedem viata la sat sau viata in sanul micii burghezii cu bucuriile si dramele lor, radem si plangem alaturi de personaje carismatice si bine conturate si astfel ne formam o cultura generala extraordinara. Doi autori magnifici ai literaturii romane sunt Liviu Rebreanu si Ioan Slavici. Elefant.ro pune la dispozitie numeraose titluri ale celor doi titani.

Liviu Rebreanu a fost un romancier, dramaturg, scriitor de povestiri si jurnalist. Debutul sau literar a avut loc in 1912 cu un volum de romane adunate sub titlul Framantari. In timpul Primului Razboi Mondial, Rebreanu a fost reporter pentru Adevarul si a continuat sa publice povesti: Golanii si Marturisire in 1916 si Rafuiala in 1919. Dupa razboi, a devenit un important colaborator la societatea literara Sburatorul condus de criticul literar Eugen Lovinescu.

In 1920, Rebreanu a publicat romanul sau Ion, primul roman modern roman, in care a infatisat luptele pentru proprietatea terenurilor din Transilvania rurala. Pentru Ion, Rebreanu a primit un premiu al Academiei Romane. Apoi a devenit membru cu drepturi depline al institutiei in 1939. Intre 1928 si 1930 a fost presedinte al Teatrului National din Bucuresti, iar din 1940 pana in 1944 a fost presedinte al Societatii Scriitorilor din Romania. Alte opere extraordinare ale lui Liviu Rebreanu sunt: Padurea Spanzuratilor, Gorila, Ciuleandra, Adam si Eva, Calvarul si asa mai departe.

Aceste lucrari, ce au o importanta deosebita pentru literatura romaneasca, pot fi gasite, sub tiparul unor edituri diverse, la Elefant.ro. Preturile sunt foarte bune, putand fi comandate oricand.

Ioan Slavici este un alt nume mare al literaturii romanesti. A fost un scriitor si jurnalist roman originar din Transilvania. A debutat in Convorbiri literare in 1871, cu comedia Fata de birau. Alaturi de Eminescu a fondat Societatea Academica Sociala si Literara Romania Tanara si a organizat, in 1871, Sarbatoarea Putna a Studentilor Romani din Romania si din strainatate. La sfarsitul anului 1874, s-a stabilit la Bucuresti, unde a devenit secretar al Comitetului de colectie Hurmuzachi, apoi a devenit profesor. La putin timp a devenit redactor al ziarului Timpul.

In primul razboi mondial, a colaborat la ziarele Ziua si Gazeta Bucurestilor. A fost distins cu Premiul Academiei Romane (1903). O parte din lucrarile sale sunt urmatoarele: Drame istorice; Bogdan Voda; Povesti; Zana Zorilor; Doi feti cu stea in frunte; Pacala in satul lui; Petrea prostul; Imparatul serpilor; Stan Bolovan; Nuvele; Moara cu noroc; Padureanca; La rascruci; Memorii; Mara.  De asemenea, operele lui Slavici se gasesc in numar impresionant la Elefant.ro.

Moara cu noroc, a fost transpusa pe pelicula in filmul La moara cu noroc, in anul 1955, in regia lui Victor Iliu. Filmul Dincolo de pod, in regia lui Mircea Veroiu, din anul 1976, este o adaptare dupa romanul Mara. Nuvela Padureanca a fost ecranizata in anul 1986, in regia lui Nicolae Margineanu.

Cu mare succes au fost ecranizate si operele lui Liviu Rebreanu, dupa cum urmeaza: Padurea spanzuratilor (1964), in regia lui Liviu Ciulei, a castigat premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes; Rascoala (1965), in regia lui Mircea Muresan; Ion, Blestemul pamantului, blestemul iubirii (1979), in regia lui Mircea Muresan; Ciuleandra (1984), in regia lui Sergiu Nicolaescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata