Dureri de umăr? Posibile cauze și variante de tratament

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 177 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Durerile de umăr reprezintă o cauză frecventă a vizitelor la medicul ortoped, cu multiple potențiale cauze, frecvent asociate cu leziuni traumatice sau cu suprasolicitarea articulației. Deoarece pot influența capacitatea unei persoane de a desfășura activitățile zilnice, durerile de umăr pot constitui un motiv de îngrijorare. Indiferent de cauze, durerile persistente și care nu cedează la administrarea medicamentelor analgezice necesită o evaluare medicală.

 

Ce cauzează durerea de umăr?

 

Printre cauzele comune ale durerilor de umăr se numără leziunile musculare și tendinoase, precum și inflamația articulației. Traumatismele sau suprasolicitarea pot duce la deteriorarea tendoanelor sau a mușchilor umărului, în astfel de cazuri durerea de umăr fiind principalul simptom apărut. De asemenea, afecțiunile cronice, precum osteoartrita sau artrita reumatoidă, pot genera disconfort și durere de umar.

 

Leziunile traumatice sau suprasolicitarea

 

În majoritatea cazurilor, durerile de umăr sunt cauzate de leziuni traumatice (precum o entorsă sau un umar dislocat) și de suprasolicitarea articulației. În general, o astfel de leziune necesită evaluare medicală în regim de urgență, pentru a evita apariția unor complicații. Tratamentul adecvat în stadiile incipiente ale leziunilor traumatice poate minimiza impactul asupra funcționalității umărului și poate preveni apariția problemelor pe termen lung.

 

În unele cazuri, suprasolicitarea sau traumatismele pot duce la deteriorarea mușchilor sau a tendoanelor umărului, inclusiv la ruptura tendonului supraspinos umar, care poate cauza durere intensă și restricționarea mișcărilor umărului.

 

Afecțiunile de natură inflamatorie

 

Bursita sau tendinita, caracterizate prin inflamația burselor (sacii mici umpluți cu lichid care acționează ca amortizoare între oase, mușchi și tendoane) respectiv a tendoanelor, determină durere și disconfort, în special în timpul mișcării umărului. Cauzate de suprasolicitare, activități repetitive sau de procesul natural de îmbătrânire, ambele afecțiuni pot avea un impact major asupra sănătății articulațiilor umărului.

 

Osteoartrita

 

Osteoartrita este o afecțiune degenerativă caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular, stratul protector ce acoperă capetele oaselor în articulație. În cazul umărului, cartilajul care permite mișcarea lină și fără durere poate începe să se deterioreze, proces influențat de factori precum îmbătrânirea, uzura excesivă a articulației sau leziunile anterioare. Odată cu evoluția osteoartritei, oasele pot intra în contact direct, generând durere, inflamație și limitarea mișcării umărului.

 

Ce presupune tratamentul?

 

Tratamentul pentru durerile de umăr depinde întotdeauna de cauza specifică. În cazul leziunilor minore, pentru reducerea inflamației și a durerii este suficientă aplicarea gheții pe zona afectată și evitarea oricăror activități fizice, până la atenuarea durerilor. În situațiile în care durerile de umăr sunt generate de afecțiuni mai complexe, precum bursita, tendinita sau afecțiuni articulare degenerative, tratamentul implică adesea utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, administrate oral sau sub formă de unguent, în funcție de indicații.

 

Pentru cazurile severe sau cronice, în care leziunile sau afecțiunile articulare au un impact semnificativ asupra calității vieții, pot fi necesare intervenții chirurgicale. În cazul artritei reumatoide, o afecțiune autoimună care poate afecta umărul, tratamentul poate presupune modularea răspunsului imunitar prin terapia biologică.