Egiptul amână plățile pentru importurile de grâu pe fondul crizei dolarului

De Jurnalul Național Actuale Externe 220 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Egiptul a amânat plățile pentru achizițiile sale mari de grâu, în unele cazuri cu luni de zile, deoarece țara se confruntă cu o penurie de valută.

Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume și folosește achizițiile pentru a face pâine puternic subvenționată, un beneficiu politic sensibil disponibil pentru zeci de milioane de oameni.

Cele mai multe mărfuri cu plată amânată au fost expediate și descărcate fără întrerupere până acum, iar rezervele de grâu de stat ale Egiptului folosite pentru a face pâine subvenționată nu au fost afectate.

După războiul din Ucraina, Egiptul depinde acum mai ales de Rusia pentru grâul său.

Ministrul egiptean al aprovizionării a declarat că cumpărătorul de cereale al țării a amânat deschiderea scrisorilor de credit pentru a plăti importurile de grâu pentru a atenua presiunile financiare cauzate de deficitul de valută străină.

Patru comercianți de cereale au declarat, sub rezerva anonimatului, că întârzierile la plăți pentru grâul achiziționat de stat – considerat un produs de primă prioritate – au fost fără precedent, deoarece se întindeau la câteva luni.

Comercianții, care au cerut să nu fie numiți din cauza sensibilității problemei, au spus că au apărut probleme cu livrările care au venit încă din decembrie anul trecut, care urmau să fie soluționate cu acreditive de 180 de zile. Conform scrisorilor, un furnizor primește de obicei plata prin intermediul băncii sale în jurul orei de expediere, iar guvernul are 180 de zile pentru a plăti banca furnizorului.

Dar comercianții au spus că băncile de stat egiptene, inclusiv Banque Misr, care acționează în numele Autorității Generale pentru Aprovizionarea Mărfurilor (GASC), au deschis aceste scrisori doar la săptămâni sau luni de la livrare. Unul dintre comercianți a spus că, de săptămâna trecută, încă așteaptă plata pentru un transport efectuat la începutul acestui an.

Un alt comerciant a spus că băncile de stat egiptene trebuie în prezent să deschidă scrisori de credit pentru aproximativ opt mărfuri de grâu, în timp ce un al treilea comerciant a spus că nu au fost plătite până la 11. Întârzierile nu au fost raportate anterior. Banque Misr nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

„Nu a fost niciodată atât de târziu. Dar țara nu a mai fost niciodată în această situație. Acesta este nou-nouț pentru Egipt”, a spus un al treilea comerciant.

Ministrul aprovizionării, Ali Moselhy, a recunoscut întârzierile, punând-o vina pe seama penuriei de valută străină care a fost agravată de consecințele economice ale războiului din Ucraina și a dus la o încetinire generală a importurilor.

„Nu vrem să punem presiune asupra băncii centrale. Prin urmare, facem treptat cu furnizorii și trebuie să le mulțumim foarte, foarte, foarte mult furnizorilor pentru înțelegere”, a declarat Moselhy pentru Reuters.

Factura de subvenție în creștere

Egiptul cumpără aproximativ cinci milioane de tone de grâu anual din străinătate. Pâinea subvenționată este disponibilă pentru mai mult de 70 de milioane din cei 104 milioane de populație.

Ministerul de Finanțe spune că finanțarea subvențiilor pentru alimente, în principal pâine, va crește cu 41,9%, până la 127,7 miliarde de lire egiptene (4,1 miliarde de dolari) în anul fiscal din iulie 2023 până în iunie 2024.

În ultimii ani, cea mai mare parte a grâului importat a venit din Marea Neagră, iar războiul din Ucraina a perturbat inițial achizițiile. Dar guvernul a reușit ulterior să-și sporească rezervele, bazându-se în principal pe importurile de grâu din Rusia.

Războiul din Ucraina a provocat un șoc larg economiei Egiptului, determinând investitorii să scoată miliarde de dolari. Moneda Egiptului s-a prăbușit și inflația a crescut.

Multe achiziții recente de grâu au fost făcute cu finanțare de la International Islamic Trade Finance Corporation (ITFC), care a dublat anul trecut o facilitate de credit extinsă Egiptului la 6 miliarde de dolari și de la Banca Mondială, care a aprobat în decembrie 500 de milioane de dolari în finanțare pentru dezvoltare, mai ales pentru importurile de grâu.

Furnizorii neplătiți au continuat să vândă, de asemenea, grâu la prețuri competitive, în ciuda faptului că nu au primit plăți pentru mărfurile mai vechi.

„Ei au încredere 100% în GASC. Bineînțeles că nu sunt fericiți, dar asta nu influențează afacerile”, a spus furnizorul de grâu neplătit.

Totuși, nu toți comercianții sunt dispuși să-și asume riscuri, mai mulți evidențiind că la cea mai recentă licitație pentru uleiuri vegetale, niciunul dintre furnizori nu a depus oferte de plată folosind acreditive de 180 de zile, optând pentru o opțiune de finanțare „la vedere” prin ITFC.

„Dacă avem două acreditive nedeschise, nu o oferim pe a treia”, a spus al patrulea comerciant, care a furnizat o marfă de ulei vegetal pentru care plata a fost întârziată. „A fost multă presiune pentru descărcare, deși nu exista LC, și a fost o sumă uriașă, așa că a trebuit să merg la CEO-ul nostru și să obțin aprobare.”

Moselhy a declarat luna trecută că Egiptul se gândește serios să aprobe monedele partenerilor săi comerciali cu mărfuri, inclusiv China, India și Rusia, pentru a încerca să reducă nevoia de dolari.

Comercianții au declarat pentru Reuters că oficialii au dat vina pe această problemă pe „starea țării”.

„Nu este normal, dar ei știu că este GASC și este guvernul”, a spus furnizorul de grâu neplătit. „Nu se îndoiesc că vor fi plătiți.”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,