Există, în prezent dependența de telefoane mobile, dacă da, cum putem scăpa de ea?

De Jurnalul Național Actuale Lifestyle Sănătate 107 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
În vremurile actuale, pe măsură ce viețile ni s-au schimbat și trăim mai mult online, nu este un secret că dependența noastră de smartphone-uri a crescut și ea. Dar acest lucru poate duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi derularea la nesfârșit prin rețelele sociale sau statul cu ochii în ecranele minuscule ore în șir.

În acest sens, aproximativ 57% dintre americani spun că sunt dependenți de telefoane, arată un sondaj realizat în anul 2023 de Reviews.org.

Cum ne afectează dependența de telefoane mobile?

Concret, acest sentiment de încredere poate crea o relație dăunătoare, oarecum paradoxală, din punct de vedere medical.

În acest sens, americanii petrec în medie 4 ore și 25 de minute pe dispozitivele mobile în fiecare zi, ceea ce este o creștere de 30% față de anul 2022, arată studiul, precizează Cnet.

Sentimentul de dependenţă cu dispozitivele noastre, arată un sondaj Pew Research din luna martie, că s-a constatat că procentul de 72% dintre adolescenții din SUA spun că se simt „liniștiți” atunci când nu au smartphone-ul, în timp ce 44% spun că acest lucru le provoacă anxietate.

Telefoanele au devenit ca o ”pătură” de securitate

În opinia sa, „Telefoanele au devenit ca o pătură de securitate”, spune psihologul Carder Stout.

Practic, dacă cineva care este mai introvertit, intră într-un restaurant și așteaptă un prieten, s-ar putea să se simtă neliniștit sau inconfortabil și, instinctiv, pune mâna pe telefon

Iar, „Deodată, când încep să scroleze, se simt în siguranță”, adaugă Stout. „Ei simt că sunt conectați la ceva, fie că trimite mesaje unui alt prieten, fie că se uită la rețelele sociale”, spune el.

Psihic, s-ar putea să vă scufundați în rețelele de socializare pentru a evita o sarcină sau pentru o amânare temporară a orice aveți în minte.

În precizările sale, „Este atât de ușor să pornești telefonul și să te uiți la altceva pentru a-ți distrage atenția”, spune psihologul clinician Paul Losoff.

În plus, „De-a lungul timpului, creierul începe să recunoască că se simte bine. Unii ar putea argumenta că este același lucru cu un proces care provoacă dependență, pentru că creierul  tânjește din ce în ce mai mult după acel telefon”, susține el.

Dependenţa de telefoanele mobile, o reală problemă a societăţii moderne

 

În contextul comparabil, în această dependență de telefoanele noastre mobile,  fiecare notificare sau „like” de pe rețelele sociale poate fi o injecție cu dopamină, un neurotransmițător care dă senzații de plăcere. Ginger Pennington, profesor asociat de psihologie la Universitatea Northwestern, compară experiența de a parcurge rețelele sociale cu „terapia cu amănuntul”.

În viziunea sa, „Vrem un fel de remediu emoțional pentru a ne simți bine”, notează ea.

În acest sens, „Dacă facem o mică achiziție și ne simțim bine sau dacă obținem un mic sunet de pe TikTok sau un mic videoclip amuzant ne va face să ne simțim bine, este pentru că noi căutăm acea recompensă mentală, psihologică și emoțională”, spune ea.

Platforme precum TikTok și Instagram Reels folosesc imprevizibilitatea pentru a ne menține acolo

În mod practic, nu toate videoclipurile te vor face să râzi sau nu rezonează, așa că s-ar putea să continui să derulezi până când vei găsi unul care o va face. Și odată ce dai peste acel videoclip grozav, acesta este un  stimulent și mai mare pentru a continua derularea și a-l găsi pe următorul.

În contextul organizatoric, „Există multe moduri în care aceste platforme sunt proiectate pentru a se juca cu psihologia noastră”, spune Juliana Schroeder, profesor asociat la Universitatea din California, Berkeley,.

Care sunt efectele derulării la nesfârșit?

În prezent, în dependența noastră de telefoane mobile şi a fi lipit de telefon, nu afectează doar memoria (mai poți memora azi, ca în trecut, un număr de telefon?) dar și concentrarea, mai mult poate afecta și relațiile din viața reală.

De exemplu, dacă toată lumea are telefoanele scoase pe masă, la o cină, aceasta poate diminua calitatea timpului petrecut împreună.

În avertizarea sa, „Înainte, un telefon era doar un telefon, iar acum este un mini computer mai ușor de utilizat și mai accesibil decât orice computer real. Este ceva care te învață mai bine decât te cunoști tu însuți”, spune Sheehan Fisher, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Northwestern.

În acest sens, Android și iOS au instrumente pentru timpul petrecut pe ecran pentru a vă ajuta să reduceți timpul petrecut cu aplicațiile preferate.

Aşadar, companiile de social media au introdus măsuri de siguranță și sănătate mintală pentru a reduce criticile, cum ar fi ascunderea like-urilor pe Instagram sau limitarea timpului petrecut de adolescenți pe TikTok în mod implicit.

Un purtător de cuvânt TikTok a remarcat că compania folosește o combinație de tehnologii și echipe de moderare pentru a identifica și elimina conținutul care încalcă regulile comunității și are instrumente de bunăstare, cum ar fi un tablou de bord pentru timpul de utilizare, care rezumă cât timp a petrecut cineva în aplicație. Dar unii spun că nu este suficient.

Sursa – www.capital.ro