Cancerul la stomac (gastric) apare atunci când celulele sănătoase de la nivelul acestuia încep să se înmulțească în mod necontrolat, formând tumori. Aceste formațiuni de natură celulară pot invada țesuturile din apropiere și se pot răspândi (metastaze) în alte părți ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici, ficatul, plămânii sau oasele.
Din păcate, cancerul la stomac se poate dezvolta fără manifestări observabile în stadiile incipiente, ceea ce face dificilă depistarea lui precoce. Cauzele exacte ale acestui tip de cancer nu sunt pe deplin cunoscute, însă există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta această boală oncologică.
Infecția cauzată de bacteria Helicobacter pylori
Specialiștii consideră că acest tip de infecție este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea cancerului la stomac. Helicobacter pylori provoacă o inflamație cronică a mucoasei stomacului. Această inflamație persistentă poate deteriora celulele stomacului, făcându-le astfel mai vulnerabile la transformări de natură malignă.
De asemenea, poate duce la dezvoltarea unor leziuni precanceroase specifice (metaplazie intestinală), făcând celulele mucoasei stomacului mult mai predispuse la multiplicări anormale. În plus, bacteria poate deteriora ADN-ul celulelor țesutului gastric, ceea ce poate duce la apariția de mutații genetice, ce pot declanșa debutul formațiunilor tumorale.
Nu în ultimul rând, infectarea cu bacteria Helicobacter pylori poate slăbi sistemul imunitar, fiind astfel mult mai dificil pentru organism să combată celulele canceroase. Este, însă, important de menționat faptul că nu toate persoanele infectate cu Helicobacter pylori vor dezvolta cancer la stomac (gastric).
De aceea, consultația de specialitate la un centru medical ce include în ofertă servicii de oncologie medicală îi oferă specialistului șansa de a analiza în detaliu cazul de infectare cu acest agent patogen, precum și efectele infecției asupra organismului, pentru a putea stabili apoi cu acuratețe un diagnostic și o schemă de tratament adecvată.
Adoptarea unui regim alimentar impropriu
Chiar dacă în fazele incipiente există riscul de a nu se observa simptome, pe măsură ce boala avansează, pacientul va începe să acuze anumite manifestări specifice. Simptome cancer la stomac:
- indigestie;
- dureri abdominale;
- pierderea poftei de mâncare;
- pierderea inexplicabilă în greutate;
- vărsături;
- anemie;
- dificultăți la înghițire
- arsuri la stomac.
Alimentația joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cancerului la stomac, deși mecanismele exacte nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, anumite obiceiuri alimentare pot crește riscul apariției acestei boli. Consumul excesiv de alimente conservate, afumate, sărate sau murate este asociat cu un risc crescut de cancer gastric.
Aceste alimente conțin nitrați și nitriți (substanțe care pot fi transformate în nitrozamine la nivelul stomacului), compuși cu potențial cancerigen. De asemenea, consumul de alimente sărace in fibre și alimente bogate în grăsimi, consumul excesiv de alcool sau consumul redus de fructe și legume ar putea determina debutul acestei boli.
Anemia pernicioasă
Anemia pernicioasă este cauzată de o deficiență de vitamina B12, esențială pentru funcționarea normală a celulelor. Această deficiență poate duce la modificări ale celulelor mucoasei gastrice, făcându-le mai vulnerabile la transformări de natură malignă (apariția formațiunilor celulare canceroase).
Mai mult decât atât, anemia pernicioasă este adesea asociată cu gastrita atrofică, afecțiune manifestată prin îngroșarea mucoasei stomacului, proces ce duce la pierderea celulelor producătoare de acid. Această inflamație cronică poate crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea celulelor canceroase.
În timp, gastrita atrofică poate progresa către metaplazie intestinală, afecțiune manifestată prin înlocuirea celulelor mucoasei gastrice cu celule asemănătoare celor intestinale. Astfel de schimbări la nivelul structurii acestei mucoasei sunt considerate ca fiind determinante pentru apariția leziunilor precanceroase.
Istoricul familial
Istoricul familial este considerat un alt factor de risc pentru cancerul la stomac, deși relația de cauzalitate încă nu este pe deplin înțeleasă. Există câteva teorii care ar putea explica această asociere. De exemplu, unele persoane pot moșteni anumite gene, ce pot afecta modul în care celulele se divid și se repară, crescând astfel acest risc.
De asemenea, mediul înconjurător poate influența expresia genelor, fără a modifica secvența ADN-ului. Acest fenomen, cunoscut sub numele de epigenetică, poate juca un rol important în dezvoltarea cancerului gastric. În plus, membrii aceleiași familii pot împărtăși obiceiuri alimentare similare, care pot crește riscul de cancer gastric.
Nu în ultimul rând, există anumite patologii de natură genetică rare, precum polipoza adenomatoasă familială sau cancerul gastric difuz ereditar, ce pot cauza predispunerea organismului la dezvoltarea cancerului la stomac. Dacă ai în familiei membri de gradul I diagnosticați deja cu această boală, solicită sfatul medicului specialist.
Cancer la stomac: alți factori de risc
- vârsta: riscul de a dezvolta această boală oncologică va crește odată cu trecerea anilor;
- sexul: bărbații sunt mai predispuși la dezvoltarea acestei patologii decât femeile;
- fumatul și consumul excesiv de alcool: aceste obiceiuri pot crește riscul de cancer gastric.
DISCLAIMER: articolul de azi are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului specialist. Dacă acuzi manifestări posibil asociate acestei afecțiuni sau ești supus unui factor de risc pentru dezvoltarea cancerului la stomac (gastric), îți recomandăm să te programezi pentru o investigație medicală de specialitate!
SURSE:
https://www.cancer.gov/types/stomach/causes-risk-factors
https://www.cancer.org/cancer/types/stomach-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html