Familia unui copil de 11 ani împușcat de poliție depune un proces pentru neglijență de 5 milioane de dolari

De Jurnalul Național Externe Justiţie 126 citiri
5 min citire
Carlos Moore, avocatul lui Aderrien Murry, în vârstă de 11 ani, spune că speră că clientul său va fi un „catalizator pentru reforma poliției”.

Avocații familiei unui băiat de 11 ani împușcat de poliție au intentat marți un proces civil de 5 milioane de dolari la un tribunal districtual al Statelor Unite, acuzând neglijență, folosire excesivă a forței și încălcarea drepturilor constituționale ale copilului.

„Clientul meu, Aderrien Murry, a făcut totul bine și nimic rău”, a spus avocatul Carlos Moore despre victima în vârstă de 11 ani, care a petrecut cinci zile în spital, recuperându-se după un plămân perforat, un ficat lacerat și coaste fracturate.

„Și, totuși, a fost împușcat în piept de Greg Capers, direct, de la mijloc, în piept.”

Procesul îl numește pe Capers, un sergent de poliție, împreună cu orașul Indianola, Mississippi, și șeful poliției Ronald Sampson ca respondenți. Cazul este cel mai recent din SUA care a stimulat titlurile naționale cu privire la chestiunile legate de depășirea poliției și de violența împotriva oamenilor de culoare neînarmați.

„Este cel mai flagrant caz de forță excesivă la care am fost martor sau auzit în cei 21 de ani de practică în avocatura”, a spus Moore la conferința de presă de marți.

Despre clientul său de 11 ani, Moore a spus: „Cred că va fi catalizatorul reformei poliției în această națiune. Ceva trebuie să dea.”

La primele ore ale dimineții zilei de 20 mai, Murry a sunat la serviciile de urgență la cererea mamei sale, după ce fostul ei iubit a ajuns la ei acasă părând „furios”, potrivit lui Moore.

Dar când a sosit poliția, mama lui Aderrien, Nakala Murry, a explicat că fostul ei iubit a plecat deja. Ea a mai spus că nu purta o armă.

Totuși, poliția a cerut tuturor celor din locuință să iasă cu mâinile sus. Atunci Aderrien a intrat în sufragerie și Capers l-a împușcat în piept, potrivit lui Moore.

„Am ieșit făcând asta”, a spus Aderrien, ținându-și mâinile în aer, în timpul unui interviu acordat marți cu Good Morning America. „Se simte ca un Taser, ca un pumn mare în piept. Așa se simte când sunt împușcat.”

Aderrien a fost transportat în cele din urmă la Centrul Medical al Universității din Mississippi din capitala statului Jackson, la 153 km (95 mile) sud de Indianola, unde a fost plasat pe un ventilator.

Printre lacrimi, Nakala Murry a mai spus Good Morning America: „Încercam să obțin ajutor. Am vrut doar ajutor.” Ea a cerut concedierea polițistului implicat.

Moore, avocatul, a subliniat că poliția ar fi încercat să dea jos ușa casei familiei înainte ca Nakala să o poată deschide în noaptea apelului la 911.

„Avea armele aprinse de îndată ce ea a deschis ușa. Din fericire, nu a fost împușcată”, a spus Moore despre Capers marți. El a adăugat: „Oferim lui Greg Capers beneficiul îndoielii prin faptul că (împușcătura) nu a fost intenționată. Dar cu siguranță a fost extrem de nesăbuit.”

Avocatul orașului Indianola, Kimberly Merchant, a declarat joi pentru The Enterprise-Tocsin, un ziar local, că Capers nu mai este în serviciu activ, dar ea a refuzat să comenteze în continuare: „Este o chestiune de personal”.

Biroul de Investigații din Mississippi a anunțat, de asemenea, că examinează incidentul.

Atât Capers, cât și Murry sunt negri. Dar violența poliției tinde să afecteze în mod disproporționat oamenii de culoare din SUA, un raport din 2021 din revista medicală The Lancet estimează că aceștia au șanse de 3,5 ori mai mari să fie uciși de forțele de ordine decât albii non-hispanici.

„Greg Capers are 61 de ani. A fost supraveghetor de tură. Este sergent”, a spus Moore marți. „Cum în pământul verde al lui Dumnezeu a împușcat el pe acest tânăr? Familia lui are multe întrebări și nu au primit niciun răspuns.”

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,