Fenomen inedit in nordul Europei: doua mari se intalnesc, dar nu se amesteca

Danezii sunt a doua cea mai fericita natiune din lume (dupa finlandezi), iar aceasta fericire este transmisa si turistilor care viziteaza aceasta tara cu fortarete vikinge, castele medievale, paduri pitoresti, golfuri si insule spectaculoase sau parcuri de distractii.

Skagen este o renumita statiune turistica daneza, situata in cel mai nordic punct al peninsulei Iutlanda. Cel mai atractiv obiectiv turisitic al acestui loc este plaja nisipoasa Grenen, acolo unde Marea Baltica se intalneste cu Marea Nordului, dar cele doua ape nu se amesteca, deoarce au densitati diferite.

Aici are loc un fenomen inedit: valurile celor doua mari vin din ambele directii, perpendicular pe tarm, si poti sta cu picioarele fix unde se intalnesc cele doua ape. Practic, esti in doua mari in acelasi timp. Iar scaldatul si inotul sunt strict interzise in acea zona, din cauza curentilor foarte puternici.

Bornholm este cea mai estica insula a Danemarcei, fiind scaldata de apele reci ale Marii Baltice. Roca vulcanica din care a luat nastere insula in urma cu 1700 milioane de ani poate fi vazuta aproape oriunde.

Bisericile sunt cilindrice, au ferestre mici, acoperis conic si sunt sprijinite de imense contraforturi, avand aspectul unor adevarate fortarete.
Almindinge-este a treia padure ca marime din Danemarca.

Lego este o companie daneza, iar primul Legoland din lume a fost construit in acesta tara, in localitatea Billund, in anul 1968.
La inceputurile sale, parcul a inceput ca o expozitie de case si obiective celebre din intreaga lume, construite din piese lego.

Firma Lego a luat fiinta prin anii ‘30, la initiativa lui tamplarului Ole Kirk Christiansen. Numele “lego” provine din expresia daneza “leg godt” care se poate traduce “joaca bine”. Iar parcul detine circa 60 de milioane de piese Lego si multe vehicule sau angrenaje in miscare, construite tot din piese Lego. In interiorul Legoland exista avioane, masini, trenuri sau vapoare in miscare, amplasate in diferite decoruri din Lego.

sursa wall-street.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata