Festivalul Naţional de Teatru, construit pe intenţia de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral

0 2

În perioada 22-29 noiembrie se va desfăşura online pe www.fnet.ro şi la TVR, ediţia a 30-a a Festivalului Naţional de Teatru şi este construită pe intenţia de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi ce încă îşi caută identitatea, potrivit unui comunicat UNITER transmis AGERPES.

Festivalul din anul acesta care are motto-ul „FNT 30 / FNT ALTFEL”, oferă premise „pentru o meditaţie profundă asupra viitorului”, precizează organizatorii.

-În contextul teatral, secţiunea „FNeuitareT” îşi propune să pună în valoare o parte din patrimoniul spectacular românesc constituit în ultimele decenii. Cele zece spectacole selectate sunt exemplare prin forţa creaţiei, prin profunzimea şi abilitatea de a articula discursuri scenice despre om şi umanitate, sunt spectacole ce impun o citare obligatorie în orice tip de istorie a spectacolului românesc de după 1990, potrivit sursei citate.

-„FNelinişteT” face trimitere la tineri ale căror voci s-au auzit distinct şi constant în ultimii ani, pariuri certe ale prezentului, figuri tot mai clar conturate în ceea ce s-ar putea numi noul val al creatorilor români de teatru.

-Iar la secţiunea „arta ACTORULUI mare” celebrează harul, virtuozitatea şi împlinirea în profesie, calităţi pe care le-au probat în timp artişti-reper ai teatrului românesc.

-„Premieră în FNT”, continuând o tradiţie a festivalului, prezintă în premieră un spectacol al Casei de Producţie TVR, „Caligula” de Albert Camus.

-„Spectacolul ascuns”, formulă ce preia titlul unei cărţi a regizorului Alexa Visarion, mută centrul de interes de pe produsul scenic finit pe dinamica procesului de lucru.

-Dar şi în secţiunea „Spectacole invitate” este continuată o tradiţie de succes a Festivalului Naţional de Teatru, punctând deschiderea spre discursul artistic internaţional şi prilejuind întâlnirea publicului cu mari spectacole ale lumii.

-„Vorbe, vorbe, vorbe…” reprezintă componenta discursivă a actualei ediţii a Festivalului. Propune o serie de colocvii şi dialoguri teatrale menite, pe de o parte, să pună în discuţie probleme majore ale prezentului, iar pe de altă parte, să intermedieze întâlnirea cu personalităţi teatrale contemporane.

-„Esteticile pandemiei” reprezintă spectacole născute în plină perioadă de criză ca reacţie a artei în faţa neantului şi ca efort al câtorva creatori de a identifica noi soluţii estetice, ieşiri din impas. Sunt spectacole-argument, pledoarii pentru o idee înaltă: indiferent ce se întâmplă, teatrul trebuie să îşi continue existenţa.

-„FNT ON AIR” este realizată în parteneriat cu Radio România Cultural şi Radio România Actualităţi şi conţine un focus Cristian Munteanu, regizor ce a influenţat decisiv teatrul radiofonic românesc, relevat prin intermediul a şapte spectacole şi a unei piese de teatru ce îi poartă semnătura.

-De o atenţie specială se bucură omul de teatru Emil Boroghină, o voce unică în teatrul românesc, director fondator al Festivalului Internaţional „Shakespeare” Craiova şi iniţiator al singurului teatru de poezie din România, Teatrul Poesis.

-Emisiunea „Vorba de cultură” va găzdui o serie de dialoguri incitante cu tineri artişti prezenţi în FNT. Alte şapte spectacole de teatru radiofonic validate prin multiple premii internaţionale vor completa această consistentă secţiune ON AIR.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata