Fondatorul Theranos Elizabeth Holmes se va prezenta la închisoare

De Jurnalul Național Externe Justiţie 183 citiri
7 min citire

Inrolare trafic.ro
Holmes urmează să ispășească o pedeapsă de 11 ani pentru fraudă penală și conspirație din SUA, după ce a înșelat investitorii de milioane.

CEO-ul Theranos, Elizabeth Holmes, este programat să se mute în noua ei casă – o închisoare federală în care a fost condamnată să petreacă următorii 11 ani pentru că a supravegheat o farsă de analiză a sângelui care a devenit o parabolă despre lăcomia și orgoliul în Silicon Valley.

Judecătorul federal din Statele Unite, care a condamnat-o pe Holmes, în vârstă de 39 de ani, în noiembrie a recomandat ca ea să fie încarcerată într-un lagăr de prizonieri pentru femei situat în Bryan, Texas, situat la aproximativ 160 km (100 mile) de Houston, unde a crescut aspirând să devină un vizionar al tehnologiei. liniile co-fondatorului Apple Steve Jobs.

Odată ce va intra în închisoare, Holmes va lăsa în urmă doi copii mici – un fiu născut în iulie 2021 cu câteva săptămâni înainte de începerea procesului ei și o fiică de trei luni care a fost concepută după ce un juriu a condamnat-o pentru patru infracțiuni de infracțiune. fraudă și conspirație în ianuarie 2022.

Holmes a fost liber pe cauțiune de atunci, cel mai recent locuind în zona San Diego cu tatăl copiilor, William „Billy” Evans. Cuplul s-a întâlnit în 2017, cam în aceeași perioadă în care Holmes era investigată pentru prăbușirea Theranos, un startup pe care l-a fondat după ce a renunțat la Universitatea Stanford când avea doar 19 ani.

În timp ce construia Theranos, Holmes s-a apropiat de omul de afaceri Ramesh „Sunny” Balwani, care avea să devină partenerul ei romantic, precum și investitor și coleg executiv în compania Palo Alto, California.

Împreună, Holmes și Balwani au promis că Theranos va revoluționa asistența medicală cu o tehnologie care ar putea scana rapid boli și alte probleme cu câteva picături de sânge luate cu o înțepătură de deget.

Exagerarea din jurul acestei pretinse descoperiri l-a ajutat pe Theranos să strângă aproape 1 miliard de dolari de la investitori captivați și să adune un consiliu de administrație influent, inclusiv foști membri ai cabinetului prezidențial George Shultz, Henry Kissinger și James Mattis. Holmes a devenit o senzație în Silicon Valley, cu o avere evaluată la 4,5 miliarde de dolari pe hârtie în 2014.

Dar totul a explodat după ce defecte grave în tehnologia lui Theranos au fost expuse într-o serie de articole explozive din The Wall Street Journal pe care Holmes și Balwani au încercat să le dejute. Cuplul, care locuiase în secret împreună în timp ce conducea Theranos, s-a despărțit după dezvăluirile WSJ, iar compania s-a prăbușit.

În 2018, Departamentul de Justiție al SUA i-a acuzat pe amândoi de o litanie de crime cu gulere albe într-un caz menit să pună capăt practicii din Silicon Valley de supravânzare a capabilităților unei tehnologii în curs de dezvoltare – o tehnică care a devenit cunoscută drept „falsă”. până când reușești”.

Holmes a recunoscut că a făcut greșeli la Theranos, dar a negat ferm că a comis crime în timpul a șapte zile deseori fascinante de mărturie pe tribuna martorilor în timpul procesului ei. La un moment dat, ea a povestit juriului că a fost abuzată sexual și emoțional de Balwani, în timp ce el a controlat-o în moduri care, a spus ea, i-au întunecat gândirea. Avocatul lui Balwani a negat cu fermitate acuzațiile lui Holmes, care a fost unul dintre motivele principale pentru care au fost judecați separat.

Balwani, 57 de ani, a fost condamnat pentru 12 infracțiuni de fraudă și conspirație într-un proces care a început la două luni după încheierea lui Holmes. În prezent, el ispășește o pedeapsă de aproape 13 ani într-o închisoare din California de Sud.

Susținând că a fost tratată incorect în timpul procesului, Holmes a căutat să rămână liberă în timp ce a contestat condamnarea ei. Dar această ofertă a fost respinsă de judecătorul de district din SUA Edward Davila, care a prezidat procesul ei, și de Curtea de Apel al Noua Circuit, lăsându-i nicio altă cale de urmat decât cea care o va duce la închisoare la aproape 20 de ani după ce a fondat Theranos. .

Lagărul de închisori federal de securitate minimă al lui Holmes cuprinde aproximativ 14 hectare (37 de acri) de teren și găzduiește aproximativ 650 de femei. Majoritatea lagărelor de prizonieri federale nu au nici măcar garduri și îi găzduiesc pe cei pe care Biroul Închisorilor din SUA îi consideră a fi cel mai scăzut risc de securitate.

Lagărele de prizonieri au adesea personal minim și mulți dintre oamenii încarcerați acolo lucrează la locuri de muncă din închisoare. Lagărele federale de deținuți au fost concepute inițial cu o securitate scăzută pentru a face operațiunile mai ușoare și pentru a permite deținuților însărcinați cu efectuarea lucrărilor la închisoare, cum ar fi amenajarea și întreținerea peisajului, să evite check-in-ul și ieșirea în mod repetat dintr-o închisoare principală. Dar securitatea laxă a deschis o poartă pentru contrabandă, cum ar fi droguri, telefoane mobile și arme. Securitatea limitată a dus și la o serie de evadări din lagărele de prizonieri.

În noiembrie, un bărbat încarcerat într-un lagăr federal de prizonieri din Arizona a scos o armă de contrabandă într-o zonă de vizitare și a încercat să-și împuște soția în cap. Arma sa blocat și nimeni nu a fost rănit. Dar incidentul a scos la iveală defecte majore de securitate la unitatea, iar directorul agenției a ordonat o revizuire a securității în toate lagărele federale de prizonieri din SUA.

Sursa – www.aljazeera.com