Forțe internaționale de menținere a păcii rănite în confruntările din nordul Kosovo

De Jurnalul Național Actuale Externe 147 citiri
3 min citire
Cel puţin 30 de forţe de menţinere a păcii ai misiunii conduse de NATO din Kosovo au fost răniţi luni în confruntări cu protestatarii sârbi care au cerut înlăturarea primarilor de etnie albaneze recent aleşi.

Forța din Kosovo (KFOR) a declarat că s-a confruntat cu „atacuri neprovocate” în timp ce contracara o mulțime ostilă după ce demonstranții s-au ciocnit cu poliția și au încercat să pătrundă cu forța într-o clădire guvernamentală din orașul Zvecan, din nordul orașului.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că și 52 de sârbi au fost răniți, trei grav, în timp ce unul a fost „rănit cu două împușcături de forțele speciale (etnice) albaneze”.

Ministrul Apărării al Ungariei a declarat pe Facebook că „mai mult de 20 de soldați maghiari” se numără printre răniți, dintre care șapte în stare gravă, dar stabilă.

Ministrul de externe al Italiei a declarat că trei dintre soldații săi au fost răniți grav, iar premierul țării, Giorgia Meloni, sa alăturat NATO pentru a cere „tuturor părților să facă un pas înapoi pentru a reduce tensiunile”.

Alegeri boicotate

Sârbii kosovari au boicotat alegerile de luna trecută în orașele din nord, care le-au permis etnicilor albanezi să preia controlul asupra consiliilor locale, în ciuda unei prezențe foarte scăzute la vot, sub 3,5%.

Guvernul premierului kosovar Albin Kurti a instalat oficial primarii săptămâna trecută, sfidând apelurile de atenuare a tensiunilor din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite, care au susținut ambele independența teritoriului din 2008 față de Serbia.

Mulți sârbi cer retragerea forțelor de poliție din Kosovo – a căror prezență în nordul Kosovo a stârnit rezistență de mult timp – precum și a primarilor etnici albanezi pe care nu îi consideră adevărații reprezentanți.

NATO a condamnat ferm atacurile „neprovocate” împotriva trupelor KFOR, adăugând că astfel de acțiuni sunt „total inacceptabile”.

„Violența trebuie să înceteze imediat. Facem apel la toate părțile să se abțină de la acțiuni care aprind și mai mult tensiunile și să se angajeze în dialog”, a spus NATO într-un comunicat.

Poliția din Kosovo a declarat că demonstranții „organizați” s-au adunat în orașele din nordul Kosovo, unde trăiesc mulți sârbi etnici care resping independența Kosovo față de Serbia.

Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, iar Belgradul și aliații săi cheie Rusia și China au refuzat să o recunoască, împiedicând efectiv Kosovo să aibă un loc la Națiunile Unite.

Sârbii din Kosovo au rămas în mare parte loiali Belgradului, în special în nord, unde formează o majoritate și resping fiecare mișcare a Pristinei de a-și consolida controlul asupra regiunii.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,