Forțele de menținere a păcii NATO din Kosovo au înființat bariere pe fondul ciocnirilor violente

De Jurnalul Național Actuale Externe 189 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Tensiunile au început după ce oficialii etnici albanezi au câștigat alegerile locale care au fost boicotate de etnicii sârbi.

Trupele NATO de menținere a păcii din Kosovo au amplasat garduri metalice și bariere de sârmă ghimpată într-un oraș din nord, în urma ciocnirilor în care au fost răniți zeci de soldați și protestatari internaționali.

Barierele au fost ridicate după ce sute de etnici sârbi au început să se adune în fața primăriei din Zvecan, un oraș din nordul Kosovo, la 45 km (28 mile) nord de capitală, Pristina.

Luni, cu aproximativ 4.000 de soldați în țară, NATO a trimis 700 de soldați suplimentari în nordul Kosovo pentru a ajuta la stoparea protestelor violente.

„Am decis să desfășurăm încă 700 de trupe din forța operațională de rezervă pentru Balcanii de Vest și să punem un batalion suplimentar de forțe de rezervă în stare de alertă ridicată, astfel încât acestea să poată fi, de asemenea, dislocate dacă este necesar”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor la Oslo, Norvegia. .

Violența a izbucnit inițial în nordul țării în weekend, după ce primarii etnici albanezi au fost instalați în zonele dominate de sârbi, într-un vot boicotat în majoritate covârșitoare de sârbi.

Unii din țară au făcut de atunci eforturi repetate pentru a prelua birourile din Zvecan, unde și-au preluat funcțiile primarii.

Poliția din Kosovo a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa sârbii care au încercat să blocheze oficialii să intre în clădirile municipale din oraș săptămâna trecută.

Soldații NATO Kosovo Force (KFOR) se ciocnesc cu protestatari locali sârbi kosovari la intrarea în biroul municipalității, în orașul Zvecan, Kosovo (Laura Hasani/Reuters)

Când sârbii au încercat să-i blocheze, poliția din Kosovo a lansat gaze lacrimogene în Svecan, ducând la ciocniri cu trupele NATO.

Protestatarii etnici sârbi insistă ca primarii etnici albanezi și poliția din Kosovo să părăsească nordul Kosovo.

Statele Unite au condamnat Kosovo pentru escaladarea tensiunilor cu Serbia, declarând că forța folosită în spatele instalării primarilor în zonele etnice sârbe a subminat eforturile de îmbunătățire a relațiilor cu Serbia.

Washingtonul a anulat, de asemenea, participarea Kosovo la un exercițiu militar.

„Ne gândim și la alte implicații”, a declarat reporterilor ambasadorul SUA în Kosovo, Jeffrey Hovenier.

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, le-a îndemnat pe liderii kosovari și sârbi să găsească o modalitate de a reduce tensiunile.

„Astăzi avem prea multă violență în Europa, nu ne putem permite un alt conflict”, a spus Borrell.

Soldații Forței SUA pentru Kosovo (KFOR), sub conducerea NATO, stau de pază lângă un birou municipal din Leposavic, Kosovo (Fatos Bytyci/Reuters)

Marți, Rusia, care are de multă vreme legături strânse cu Serbia, a cerut să se ia „pași decisivi” pentru a pune capăt violențelor.

Ministerul de Externe a cerut „Occidentului să-și reducă la tăcere propaganda falsă și să înceteze să dea vina pe sârbi pentru incidentele din Kosovo”.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata în alertă de luptă completă și a ordonat unităților să se apropie de graniță.

Majoritatea sârbilor din nordul Kosovo nu au acceptat niciodată declarația de independență a Kosovo din 2008 față de Serbia și consideră Belgradul capitala lor.

În timp ce etnicii albanezi reprezintă mai mult de 90% din populația din Kosovo, sârbii de nord au cerut un acord intermediat de Uniunea Europeană pentru a crea municipalități autonome în zonă.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,