NATO desfăşoară mai multe forţe în Kosovo după ce 30 de militari de menţinere a păcii au fost răniţi

De Jurnalul Național Externe Politică 204 citiri
5 min citire

Inrolare trafic.ro
În plus, 700 de trupe sunt trimise; Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo este formată în prezent din aproape 3.800 de militari.

NATO desfășoară 700 de trupe suplimentare în nordul Kosovo, după ce 30 dintre membrii săi de menținere a păcii au fost răniți în confruntări cu protestatarii etnici sârbi, pe fondul unei dispute de lungă durată.

„Am decis să desfășurăm încă 700 de trupe din forța operațională de rezervă pentru Balcanii de Vest”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, reporterilor la Oslo, după discuții cu prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store marți.

El a spus că NATO va „pune, de asemenea, un batalion suplimentar de forțe de rezervă într-o pregătire ridicată, astfel încât acestea să poată fi, de asemenea, dislocate dacă este necesar”.

Un batalion variază de obicei între 300 și aproximativ 1.000 de soldați. Misiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo, KFOR, este formată în prezent din aproape 3.800 de militari.

Comandantul Comandamentului Forțelor Aliate din Napoli, amiralul Stuart Munsch, a declarat că mișcarea a fost o „măsură prudentă” care se asigură că KFOR are „capacitățile necesare pentru a menține securitatea”.

KFOR a spus că cei 30 de trupe de menținere a păcii răniți din Ungaria și Italia au avut mai multe răni, inclusiv „fracturi și arsuri de la dispozitive incendiare explozive improvizate”.

Conflictul din Kosovo a izbucnit în 1998, când etnicii separatişti albanezi s-au răzvrătit împotriva stăpânirii Serbiei, iar cei din urmă au răspuns printr-o represiune brutală (Bojan Slavkovic/AP Photo)

Conflictul din Kosovo a izbucnit în 1998, când etnicii albanezi separatişti s-au răzvrătit împotriva stăpânirii Serbiei, iar aceasta din urmă a răspuns cu o represiune brutală. Aproximativ 13.000 de oameni, majoritatea etnici albanezi, au murit.

Intervenția militară a NATO din 1999 a forțat în cele din urmă Serbia să se retragă din teritoriu și a deschis calea pentru înființarea misiunii de menținere a păcii KFOR.

Serbia a refuzat să recunoască declarația de independență a Kosovo din 2008. Etnicii albanezi reprezintă cea mai mare parte a populației, dar Kosovo are o minoritate sârbă agitată în nordul țării care se învecinează cu Serbia.

Cea mai recentă rundă de tensiuni a crescut în weekendul trecut, după ce oficiali de etnie albaneze aleși în voturi boicotate în mod covârșitor de sârbi au intrat în clădirile municipale. Când protestatarii sârbi au încercat să-i blocheze, poliția din Kosovo a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Ca răspuns, Serbia a pus armata țării în cea mai înaltă stare de alertă și a trimis mai multe trupe la granița cu Kosovo. Sârbii au protestat din nou luni, insistând că atât primarii etnici albanezi, cât şi poliţia din Kosovo trebuie să părăsească nordul Kosovo.

Marți, situația din orașul Zvecan, din nordul Kosovo, a rămas tensionată, cu etnicii sârbi adunați în fața primăriei pe care o mulțime a încercat să-i asalteze luni. Poliția din Kosovo i-a respins cu gaze lacrimogene, înainte ca trupele de menținere a păcii conduse de NATO să intervină.

Soldații au încercat la început să separe protestatarii de poliție, dar ulterior au încercat să disperseze mulțimea folosind scuturi și bastoane. Mai mulți protestatari au răspuns aruncând pietre, sticle și cocktailuri Molotov.

Mulți sârbi cer retragerea forțelor de poliție din Kosovo, precum și a primarilor etnici albanezi pe care nu îi consideră adevărații reprezentanți.

Ciocniri „absolut inacceptabile”

Șeful UE pentru politică externă Josep Borrell i-a îndemnat pe liderii din Kosovo și Serbia să detensioneze imediat tensiunile, declarând că ciocnirile sunt „absolut inacceptabile”.

De atunci, el a vorbit cu premierul kosovar Albin Kurti și cu președintele sârb Alexander Vucic, cerându-le să evite orice „acțiune unilaterală ulterioară”.

Borrell a spus că autoritățile kosovari trebuie să suspende operațiunile poliției concentrate pe clădirile municipale din nordul Kosovo, iar protestatarii etnici sârbi ar trebui să se retragă. El a avertizat, de asemenea, că UE „discută posibile măsuri” care ar fi luate dacă ambele părți continuă să „reziste măsurilor propuse spre detensionare”.

Vucic a spus că 52 de manifestanți au fost răniți în confruntările de luni, dintre care trei au suferit răni „grave”. Cinci sârbi au fost arestați pentru că au participat la ciocniri, potrivit poliției din Kosovo.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: