Fotografia falsă a exploziei Pentagonului devine virală

De Jurnalul Național Externe Utile 184 citiri
5 min citire
O imagine care pretinde că arată o explozie în apropierea Pentagonului ridică îngrijorări cu privire la capacitatea AI de a produce dezinformare.

O imagine falsă care pare să arate o explozie mare în apropierea Pentagonului a fost distribuită luni pe rețelele de socializare, ceea ce a determinat o scurtă scădere a bursei.

În câteva minute, un val de conturi de rețele sociale, inclusiv unele conturi verificate, au distribuit imaginea falsă, amplificând și mai mult confuzia.

Autoritățile au confirmat ulterior că nu a avut loc un astfel de incident.

Detectivi din rețelele sociale, inclusiv Nick Waters de la Bellingcat un grup online de verificare a știrilor, s-au grăbit să sublinieze câteva probleme notabile cu imaginea, inclusiv:

Că nu au existat alți martori de primă mână care să coroboreze evenimentul, mai ales într-o zonă aglomerată precum Pentagonul. „De aceea este atât de dificil (aș spune că este imposibil) să creezi un fals credibil al unui astfel de eveniment”, a scris Waters pe Twitter. Că clădirea în sine arată semnificativ diferită de Pentagon. Acest lucru poate fi verificat cu ușurință folosind instrumente precum Google Street View pentru a compara cele două imagini. Alte detalii, inclusiv stâlpul de lampă plutitor cu aspect ciudat și stâlpul negru care iese din trotuar, au fost un alt semn că imaginea nu era ceea ce părea. Inteligența artificială are încă greu să recreeze locații fără a introduce artefacte aleatorii.

Încrezător că această imagine care pretinde că arată o „explozie în apropierea pentagonului” este generată de inteligență artificială.

Priviți fața clădirii și modul în care gardul se topește cu barierele mulțimii. De asemenea, nu există alte imagini, videoclipuri sau persoane care postează ca martori de primă mână.

Cum să descoperiți imaginile generate de AI și false

Există multe instrumente AI generative, cum ar fi Midjourney, Dall-e 2 și Stable Diffusion, care pot crea imagini reale cu foarte puțin efort.

Aceste instrumente sunt antrenate analizând volume mari de imagini reale, dar completează golurile cu propria lor interpretare atunci când lipsesc datele de antrenament. Acest lucru poate duce la ca oamenii să aibă membre și obiecte suplimentare care sunt transformate cu mediul înconjurător.

Când vezi imagini online care se pretinde a arăta un eveniment de știri de ultimă oră, merită să ții cont de următoarele:

Știrile nu se întâmplă în vid – În cazul unei explozii mari sau al unui eveniment mare, așteptați-vă să vedeți un aflux de rapoarte pe teren din diferite persoane și unghiuri diferite. Cine încarcă conținutul – Priviți istoricul postărilor contului de utilizator. Locația lor și locația evenimentului se adună?

Uită-te la cine urmăresc și cine îi urmează.

Poți să le contactezi sau să vorbești cu ei? Utilizați instrumente de inteligență open-source – Instrumentele de căutare inversă a imaginilor, cum ar fi Google Images și TinEye, vă pot permite să încărcați o imagine și să determinați unde și când a fost utilizată pentru prima dată. Există mai multe alte instrumente pe care le puteți folosi, cum ar fi vizualizarea în direct a imaginilor din camera de trafic public pentru a verifica dacă are loc un eveniment.

Analizați imaginea și împrejurimile sale

Căutați indicii în imagine, cum ar fi repere din apropiere, semne rutiere și chiar condițiile meteorologice, pentru a vă ajuta să localizați unde sau când ar fi putut avea loc evenimentul pretins.

Mâinile, ochii și poziția

Când aveți de-a face cu imagini ale oamenilor, acordați o atenție deosebită ochilor, mâinilor și posturii generale. Videoclipurile generate de inteligență artificială care imită oamenii, cunoscute sub numele de falsuri profunde, tind să aibă probleme cu clipirea, deoarece majoritatea seturilor de date de antrenament nu conțin fețe cu ochii închiși. Mâinile care nu apucă corect obiectele sau membrele care arată nenatural răsucite pot, de asemenea, ajuta la identificarea falsului.

Sursa – www.aljazeera.com