Franța a devenit prima țară care a introdus dreptul la avort

De Jurnalul Național Actuale Politică 104 citiri
4 min citire
Ca o premieră în lume, fiind şi bună şi rea, Franța a devenit prima țară care a introdus dreptul la avort. Parlamentul francez a votat la Versailles în favoarea înscrierii în Constituţie a întreruperii voluntare a sarcinii. Ce a declarat, în acest sens, preşedintele Republicii, Emmanuel Macron!

Franţa înscrie dreptul la avort în Constituţie

Franța este prima țară din lume care a introdus dreptul la avort. Luni, 4 martie 2024, la Versailles, s-au înregistrat 780 de voturi pentru și 72 împotrivă, depășind cu ușurință pragul de 512 voturi care erau necesare pentru a adopta legea.

În contextul legal, un număr de 925 de parlamentari au decis să înscrie avortul în textul fundamental. Yaël Braun-Pivet, preşedinta Adunării Naţionale, a declarat că 780 de deputaţi au aprobat propunerea şi doar 72 de deputaţi au votat împotrivă.

După voturi, Emmanuel Macron, şi-a exprimat bucuria faţă de rezultatul votului pe X.

În mesajul său, „Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăţi garantate de Constituţie prin prima ceremonie de consacrare din istoria noastră deschisă publicului. Ne vedem pe 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femeilor”, a îndemnat Macron, pe rețelele de socializare.

 

În lume, dreptul la avort este mai larg acceptat în Franţa decât în Statele Unite şi în multe alte ţări, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre francezi susţin faptul că avortul este legal.

În opinia sa,  „Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tău îţi aparţine şi nimeni nu poate decide în locul tău”, a declarat premierul Gabriel Attal în faţa deputaţilor şi senatorilor reuniţi pentru votul special.

Femeile au dreptul legal la avort în Franţa de la o lege din 1974 – pe care mulţi au criticat-o aspru la vremea respectivă. Însă decizia Curţii Supreme a SUA din 2022 de a anula hotărârea Roe vs. Wade, care recunoştea dreptul constituţional al femeilor la avort, i-a determinat pe activişti să facă presiuni asupra Franţei pentru a deveni prima ţară care să protejeze în mod explicit acest drept în legea sa fundamentală.

În afirmaţiile sale, „Acest drept (la avort) s-a retras în Statele Unite. Şi astfel, nimic nu ne-a făcut să credem că Franţa ar fi ferită de acest risc”, a declarat Laura Slimani, de la grupul de apărare a drepturilor Fondation des Femmes. Votul de luni a consacrat în articolul 34 din Constituţia franceză că „legea determină condiţiile în care o femeie are garantată libertatea de a recurge la avort”.

La rândul său, „Franţa este în prima linie”, a declarat şefa camerei inferioare a parlamentului, Yael Braun-Pivet, din partidul centrist al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Însă, acest demers nu a fost scutit de critici. Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a declarat că preşedintele Emmanuel Macron se foloseşte de acest demers pentru a obţine beneficii politice.

În declaraţiile sale, „Vom vota pentru a o include în Constituţie, deoarece nu avem nicio problemă cu acest lucru”, a declarat Le Pen reporterilor înainte de votul de la Versailles, adăugând în acelaşi timp că este exagerat să fie numit un pas istoric deoarece, a spus ea, „nimeni nu pune în pericol dreptul la avort în Franţa”.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,