Grâul, porumbul și petrolul s-au ieftinit

Cotaţia grâului a coborât marţi la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, iar porumbul şi-a continuat scăderea, după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile  asupra unor importante oraşe din Ucraina. O evoluție asemănătoare a înregistrat-o și petrolul.

Astfel că, Ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Alexendar Fomin, a precizat că Rusia a hotărât să îşi reducă activităţile militare în zona Kiev şi Chernihiv. Dacă se va confirma, o inversare a invaziei ar ajuta la diminuarea perturbărilor provocate de război asupra comerţului mondial cu cereale.

Totodată, în replică la aceste declaraţii, la Bursa de la Chicago, cotaţiile futures la porumb au scăzut cu 2,5%, până la cel mai redus nivel de după data de 17 martie. Iar, în cazul grâului, cotaţiile au scăzut cu până la 6,7%, revenind sub pragul de 10 dolari per bushel, conform Bloomberg, preluată de Agerpres.

Rusia şi Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile mondiale de grâu şi sunt de asemenea importanţi furnizori de uleiuri alimentare.

„Negocierile care se derulează în prezent între Rusia şi Ucraina oferă speranţe pentru o destindere. În Rusia, exporturile continuă în pofida situaţiei din bazinul Mării Negre, în timp ce în Ucraina au fost complet oprite de blocarea transportului maritim”, sunt de părere analiştii firmei de consultanţă Agritel.

De asemenea, traderii aşteaptă şi o serie de importante rapoarte ce urmează să fi publicate joi de autorităţile americane, care vor oferi detalii cu privire la suprafeţele însămânţate şi stocurile de cereale. Aceste date vor oferi un indiciu privind modul în care fermierii răspund la creşterea costurilor cu imputurile dar şi la creşterea cererii pentru culturi provenite din alte zone pe fondul războiului din Ucraina.

Barilul de petrol, sub 100 de dolari

În plus, şi prețul petrolului a scăzut abrupt după ce Rusia dat de înțeles că va reduce atacurile în anumite părți ale Ucrainei.

Aşadar, barilul de petrol s-a prăbușit cu 6,45, până la 99,25 de dolari în tranzacțiile recente.

„N-aș spune că e pace, dar e un licăr de speranță”, a precizat Robert Yawger, vicepreședintele companiei de trading Mizuho Securities.

Acesta a subliniat că sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi ridicate peste noapte și nici nu va dispărea reticența firmelor de energie, a băncilor și a companiilor de transport de a face afaceri cu firmele rusești din domeniul energiei.

Mai mult decât atât, acesta a mai arătat că nu există o garanție a încetării focului între Rusia și Ucraina.

Sursa: digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata