Greva CFR a creat haos în toate gările din România

De Jurnalul Național Actuale Călătorii 212 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Vineri dimineața, între orele 7.00 și 9.00, circulația trenurilor în România va fi grav afectată de o grevă de avertisment anunțată de sindicatele feroviare din țară. Acțiunea survine în contextul în care sindicaliștii din cadrul Federației Naționale Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federației Elcatel au decis să își facă vocea auzită în ceea ce privește condițiile de muncă și salariile.

Care este motivul principal al grevei CFR?

În data de 15-09-2023, un număr de 17.000 de angajați din Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA au început o grevă de avertisment pentru a atrage atenția asupra unei serii de probleme grave cu care se confruntă sectorul feroviar din România. Această acțiune de protest vizează în special lipsa contractelor colective de muncă, salariile extrem de mici și insuficiența fondurilor pentru investiții în infrastructura feroviară.

În acest sens, compania a emis un comunicat oficial în care a informat că acțiunea de protest va duce la întârzieri semnificative în circulația a peste 260 de trenuri de călători și a trenurilor de marfă. Aceste întârzieri vor afecta călătorii și transportatorii de mărfuri, iar CFR îndeamnă pasagerii să consulte pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători (www.cfrcalatori.ro) pentru informații actualizate cu privire la modificările în graficul de circulație al trenurilor.

Între ce ore se desfășoară greva CFR?

Greva CFR a fost planificată de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Federaţia Elcatel și va dura 2 ore, în intervalul cel mai aglomerat al dimineții, respectiv 7:00 – 9:00. Greva de avertisment este o măsură luată de sindicate pentru a atrage atenția asupra problemelor din sectorul feroviar, dar nu este o grevă cu oprirea totală a activității.

Cu toate acestea, ea va genera disconfort și întârzieri pentru cei care folosesc trenurile în această perioadă, iar sindicatele au subliniat că sunt pregătite să recurgă la acțiuni mai drastice dacă solicitările lor nu vor fi luate în considerare de autorități.

Cum își pot recupera banii călătorii afectați

În urma anunțului privind greva de avertisment programată vineri, între orele 7 și 9, conducerea Companiei Naționale de Căi Ferate (CFR) a emis un comunicat de presă pentru a informa călătorii cu privire la procedura de restituire a banilor pentru biletele afectate de perturbările în circulație.

Astfel, călătorii care dețin bilete pentru trenurile afectate și doresc să solicite restituirea contravalorii acestora pot face acest lucru conform Regulamentului de transport pe calea ferată din România, în vigoare. Detaliile privind procedura de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe site-ul oficial al CFR Călători, la secțiunea „Trafic Intern/ Renunțarea la călătorie – link către pagina relevantă”.

În contextul dat, CFR își exprimă regretul pentru orice inconveniențe pe care această grevă le-ar putea cauza călătorilor și îndeamnă pasagerii să consulte cu atenție informațiile de pe site-ul oficial pentru a-și proteja drepturile în cazul în care călătoria lor va fi afectată de perturbări în circulație.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,