Gunoaiele giurgiuvenilor au ajuns la Ulmeni, Călărași – Judserv vehicul pentru interese locale

53

Gunoaiele produse în județul Giurgiu și în Municipiul Giurgiu au fost transferate timp de peste un an de zile la groapa ilegală de la Ulmeni Călărași, în apropierea satului nostru, producând cel mai mare dezastru ecologic post decembrist din România.

Munții de gunoaie au ajuns astăzi la 20 m înălțime și ocupă o suprafață de 100 ha. Gunoiul în amestec cu levigat este depozitat pe sol sau îngropat, pânza freatică este distrusă și aerul este contaminat.

O groapă de gunoi ilegală reprezintă o crima pentru mediu. Poluarea din gunoaie este ucigașul tăcut care omoară anual zeci de mii de români.

Zeama toxică scursă din mizeria unei gropi de gunoi se numește levigat și acesta este încărcat cu substanțe atât de toxice încât distrug tot ce prind în cale. Acest levigat se scurge în pânza fratică, care, la rîndul ei migrează pe zeci de km în subteran și astfel ajunge în apa potabilă din zonă, în fântânile oamenilor, transmițând boli grave celor care beau sau se spală cu apa infectată.

Apa infectată cu levigat ajunge la animalele care o beau și se contaminează cu substanțe toxice care ulterior ajung tot la oameni prin consumul de carne sau lapte. În agricultură apa pentru irigații infectată cu levigat ajunge în culturi legume, cereale, fructe, pe care le contaminează și ulterior ajung tot  la om prin consumarea acestora.

Aerul din jurul unei gropi de gunoi ilegale este încărcat cu pulberi în suspensie, de multe ori invizibile, care provoacă boli respiratorii grave, chiar și covid, sau duce la agravarea acestei boli la cei care o au. Muștele, țânțarii și rozătoarele sunt transmițătorii de boli grave provenite de la gunoaiele din gropile ilegale.

Studiile de sănătate publică efectuate de societăți specializate în analize de mediu și impactul poluării asupra sănătății publice, atât la groapa de gunoi Ulmeni Călărași cât și în vecinătatea satului Ulmeni, au demonstrat o situație alarmantă, cu depășiri dezastruoase la substanțe periculoase precum stibiu, bariu, cadmiu, cobalt, mercur, plumb care pun viața oamenilor în pericol și duc la îmbolnăviri grave în rândul comunității noastre, cauzând boli cronice digestive, respiratorii și de altă natură.

Studiul a investigat factori de mediu, aer, sol și impactul poluării acestora asupra sănătății populației rezidente în comuna Ulmeni, județul Călărași. Așa cum reiese din investigații, solul prezintă depășiri ale valorilor pragurilor de intervenție pentru majoritatea metalelor investigate (stibiu, argint, cadmiu, cobalt, mercur, molibden, zinc, staniu) iar din analizele de aer s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.

Aceste gunoaie au fost transferate din Județul Giurgiu în timpul mandatului fostei conduceri cât și în timpul actualului președinte, Dumitru Beianu și a fostului și actualului administrator public, Criastian Grătianu.

Prin transferul acestor deșeuri a fost fraudat fondul de mediu și TVA-ul datorat bugetului de stat cu sume de peste 24.707.941 de lei, confom comunicatului Poliței Române care a facut recent arestări în această cauză. Direcția de Investigare a Criminalității Economice a efectuat 24 de percheziții domiciliare, la persoane și firme bănuite că ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje.

Pentru faptele de poluare în zona localității Ulmeni Călărași din cauza deșeurilor produse pe raza administrativă a Județului Giurgiu și transferate în mod ilegal cu acordul fostei conduceri cât și cu acordul actualului președinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu și a administratorului public Cristian Grațianu, Poliția Oltenița a deschis dosarul penal nr. 1691/P/2019.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași a solicitat public în mai multe rânduri Consiliului Județean Giurgiu și personal domnilor Dumitru Beianu și Cristian Grătianu, să ridice gunoaiele trimise de Județul Giurgiu lângă satul Ulmeni și să le trateze într-o instalație adecvată cât și să disponibilizeze sumele necesare pentru acest demers de bun simț față de populația din satul Ulmeni.

Nu numai că Dumitru Beianu și Cristian Grătianu nu ne-au răspuns la acest apel public dar aflăm cu stupoare că în Județul Giurgiu se continuă mecanismele de fraudare a banului public pe aceeași linie a deșeurilor produse de giurgiuveni.

Astfel, Dumitru Beianu și Cristian Grătianu au inființat în luna decembrie a anului trecut o societate denumită JUDSERV 2020 S.R.L., un soi de companie municipală după modelul celor înființate de Firea, pentru sifonarea banilor publici ai cetățenilor din județ.

Cei doi au gândit o afacere personală pe banii publici ai cetățenilor din județ și ai alegătorilor creduli care i-au votat, pentru a se bucura de beneficii din banii populației, amăgindu-și în acest fel electoratul.

Compania municipală Judserv are încă de la înființare o organigramă de peste 51 de angajați cu posibilitatea ajungerii la peste 3000 de salariați,  atunci când își va dezvolta obiectul de activitate.

Salariile clientelei politice din compania municipală Judserv, angajată de Beianu și Petcu, pot ajunge pentru unii la peste 100 000 lei pe an, fiind cu mult mai mari decât la angajații din mediul privat. Deci oricât se plângea PNL Giurgiu de companiile municipale ale lui Firea, până la urmă a învățat să se aboneze la banii publici fără să depună niciun efort.

Giurgiuvenii vor plăti din banii publici zeci de milioane de lei atât pentru funcționarea companiei municipale Judserv, care se ocupă de așa zise servicii de salubrizare, pentru salariile clientelei politice, pentru serviciile avocațiale necesare companiei cât și pentru alte achiziții mascate sub forma unei necesități publice.

Compania Judserv va toca anual peste 10 milioane de euro, în aceste sume fiind prinse salariile clientelei politice, prime și remunerații pentru comitete și comisii, sedii închiriate, achiziție mașini de lux, totul din banii giurgiuvenilor care o duc din ce în ce mai rău.

Compania municipală Judserv va dispune de sume imense de bani publici și va face achiziții directe de la privați pentru bunuri și servicii la prețuri de câteva ori mai mari decât prețul pieței. Prin acest mecanism suveică, extrem de cunoscut de oamenii legii și de anchetatori, banii publici ajung la privați iar diferențele astronomice între prețul plătit și cel real se întorc ca bani negri în buzunarele beneficiarilor reali ai companiei municipale Judserv, folosită ca vehicul pentru sifonarea banilor publici.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași revine la solicitările inițiale făcute către Dumitru Beianu, în calitatea sa de Președinte al CJ Giurgiu și către Cristian Grătianu, în calitatea sa de administrator al Județului Giurgiu să dea dispozițiile necesare privind ridicarea gunoaielor produse pe raza administrativ teritorială a Județului Giurgiu și depozitate ilegal la Ulmeni Călărași pentru a scăpa comunitatea noastră de coșmarul contaminării zilnice cu factori de mediu dăunători.

Solicităm de asemenea ca Dumitru Beianu și Cristian Grațianu să plătească voluntar toate sumele aferente fraudării fondului de mediu, a TVA-ului și a bugetului de stat pentru depozitarea ilegală a gunoaielor la Ulmeni Călărași și care rezultă din dosarul penal nr. 1691/P/2019 deschis la Poliția Oltenița.

Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata