În cadrul competiţiei „Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism”, FAIR-MediaSind va face parte din juriul

395

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind a fost selectată pentru a face parte din juriul competiţiei „Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism”, în carul căreia Parlamentul European va acorda un premiu de 20.000 de euro, informează organizaţia sindicală într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

„Din România, singura organizaţie selectată să facă parte din juriu este Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Premiul anual este acordat pentru a recompensa jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără valorile de bază ale Uniunii Europene. Câştigătorul este ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile. Premiul este în valoare de 20.000 de euro”, se menţionează în comunicat.

În acest sens, reprezentanţii sindicatului notează că evenimentul de decernare a premiului va avea loc la jumătatea lunii octombrie, într-o zi apropiată de data la care se comemorează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

În contextul mass-media, acest premiu va recompensa anual jurnalismul de calitate excepţională, care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt: demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.

În cadrul competiţiei, pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Câştigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Aşadar, ceremonia de decernare va avea loc, anual, în jurul datei de 16 octombrie, dată la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia. În 2021, ceremonia de decernare a premiului va avea loc joi, 14 octombrie, la sediul Parlamentului European.

Pe data de 22 iunie 2021, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidatură pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism şi site-ul aferent.

Într-o rezoluţie adoptată în mai 2018, eurodeputaţii au cerut ţărilor Uniunii să pună la dispoziţie fonduri publice adecvate şi să promoveze o mass-media pluralistă, independentă şi liberă.

Jurnaliştii îşi pot transmite articolul sau articolele doar online, pe site-ul www.daphnejournalismprize.eu

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă şi activistă anticorupţie. Aceasta a realizat reportaje ample despre corupţie, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetăţeniei şi legăturile Guvernului maltez cu Panama Papers.

Jurnalista Galizia a fost asasinată, prin explozia unei maşini-capcană pe data de 16 octombrie 2017, iar reacţia publicului la ancheta desfăşurată de către autorităţi a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat.

Însă, în anul 2019, eurodeputaţii au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta şi au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata