În calendarul creştin ortodox, în ziua de 26 octombrie se sărbătoreşte Sfântul Dumitru

Anual, comunitatea creștină îl sărbătorește pe data de 26 octombrie pe Sf. Mucenic Dumitru. În această zi, în biserică se țin slujbe speciale întrucât, potrivit tradiției, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Acesta desfrunzeşte pădurile, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii care merg la biserică trebuie să împartă grâu fiert în numele sufletelor celor adormiți, iar femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.

În zona Munteniei, tradițiile de  Sfântul Dumitru, spun că bătrânii satului trebuie să aprindă un foc, din cărbuni, ce are o dublă întrebuințare. Focul are un rol purificator şi protector și îi va apăra pe săteni de necazuri. Mai întâi, copiii și tinerii trebuie să sară peste acest foc și să danseze în jurul său pentru a fi sănătoși pe parcursul anului, dar și pentru a avea noroc la măritiș.

După ce veselia ia sfârșit, bătrânii folosesc acest foc pentru a ține fiarele la distanță de săteni. Când e stins, fiecare familie ia o bucată de cărbune și o aruncă în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi.

Ce e interzis să faci de Sfântul Dumitru?

Tradiția spune că în această zi nu ai voie să folosești pieptenele deoarece vei atrage necazuri și primejdii. Se mai spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul care vine.

În această zi nu ai voie să speli, să calci, sau să coși. Femeile trebuie să se țăină departe de treburile casnice, iar bărbații de cele din gospodărie.

Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a le merge bine anul viitor.

Cei care respectă cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli.

Vestitorul iernii

În contextul meteorologic, Sfântul Dumitru este vestitorul iernii. În ziua de 26 octombrie, putem urmări câteva indicii ale naturii pentru a ști cum va fi vremea în lunile următoare. Dacă în ziua de marți, vremea va fi rece, atunci iarna noului an va fi blândă, dar dacă ziua de marți va fi însorită înseamnă că iarna va aduce greutăți.

Însă aceste indicii nu se opresc doar pe timpul zilei. Dacă în noaptea de 26 octombrie va fi lună plină, atunci iarna va fi aspră și va ninge mult.

În plus, Sfântul Dumitru este notat în scrierile teologice drept „patronul păstorilor”. În ziua de 26 ianuarie, ciobanii află cum va fi iarna. Tradiția spune că păstorul trebuie să își pună cojocul în mijlocul turmei sale. El trebuie să aştepte ca o oaie se va aşeza pe el. Dacă oaia va fi neagră, înseamnă că iarna va fi blândă, dar dacă oaia va fi albă, iarna va fi aspră.

Minunea înfăptuită de Sfântului Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit de către comunitatea creștină, în fiecare an, pe data de 26 octombrie. Acesta a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-o perioadă în care creștinii erau executați. Sfântul Dimitrie și-a îmbrățișat credința creștină și a refuzat să țină ascunsă nădejdea sa în Iisus Hristos. Din acest motiv, el a fost întemniţat în timpul lui Maximiam. În aceea perioadă, creştinii prinși erau pedepsiți să lupte cu gladiatorii.

Pedeapsă fatală pentru toți creștinii, ce erau victime sigure în fața puterii gladiatorilor. Majoritatea își găseau sfârșitul într-un mod tragic, excepție fiind Nestor. Nestor a fost un tânăr creştin ce avea să lupte în arenă la rândul său cu însuși gladiatorul favorit al împăratului Maximian, Lie. Înainte luptei, acesta a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie să-l omoare pe Lie.

În acel moment, Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte i-a spus: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi”. Datorită rugăciunilor Sfântului Dimitrie, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. Înfuriat, împăratul Maximian a poruncit să fie decapitat Nestor, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Potrivit tradiției creștine, când a murit, din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata