În ce condiţii, pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool?

De Jurnalul Național Actuale Auto 280 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Condițiile în care șoferii pot refuza testarea antidrog au fost prezentate de un polițist român. la întrebarea, Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool? sau, le poți spune polițiștilor că nu vrei să fii testat? Ce spune legea?

Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool?

În acest sens, celebrul polițist Octavian Perțea, a clarificat condițiile în care șoferii pot opta să refuze testarea antidrog, folosind aparatul DrugTest, utilizat frecvent de polițiștii de la rutieră.

Din precizările acestuia, refuzul poate fi făcut, dar cu o condiție esențială: solicitarea explicită a prelevării de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale.

Această afirmație aruncă lumină asupra unui aspect crucial al legislației rutiere din România.

Deși inițial se credea că testarea cu aparatele de detectare a substanțelor interzise este obligatorie, se pare că legea oferă șoferilor posibilitatea de a opta pentru refuz, cu condiția specificată anterior.

Din detaliilor furnizate de Perțea, dacă un șofer alege să refuze testarea la fața locului, polițistul este obligat să îl însoțească la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice și un examen clinic ulterior.

 

Acest proces nu numai că vizează verificarea prezenței de substanțe interzise în organism, ci și evaluarea stării fizice și psihice a șoferului.

Ce trebuie să știe toți șoferii?

Totuși, refuzul testării cu aparatul DrugTest ar trebui să fie făcut cu precauție și doar atunci când șoferul este absolut sigur că nu a consumat substanțe interzise, inclusiv medicamente care ar putea afecta rezultatele analizelor biologice.

Această dezvăluire vine să aducă mai multă lumină în ceea ce privește acest subiect delicat pentru mulți șoferi români.

Șoferii care refuză testarea cu DrugTest-ul și optează pentru analize de sânge nu riscă să-și piardă permisul de conducere. Aceasta este clarificarea adusă de polițiști.

Probele de la IML pot infirma rezultatele pozitive ale DrugTest-ului

De exemplu, polițiștii au făcut în ultimul an peste 560 de teste cu cele două aparate DrugTest din dotare.

În contextul datelor oficiale furnizate de comisarul-șef Virgiliu-Bogdan Zotoi, șeful Serviciului Rutier Brăila, numai 99 din aceste teste au indicat prezența substanțelor interzise, însă 53 dintre ele au fost ulterior infirmate de analizele toxicologice.

O problemă majoră în acest proces a fost evidențiată în situațiile în care rezultatele pozitive de la DrugTest erau anulate de Institutul de Medicină Legală (IML), deoarece șoferii rămâneau fără permis până când dosarul penal era oficial închis prin clasare.

 

Prin intermediul unei ordonanțe de guvern adoptate la sfârșitul lunii august, această situație a fost remediată, permitând polițiștilor să restituie permisele de conducere în cazul infirmării rezultatelor pozitive de către IML.

În ceea ce privește șoferii care refuză testarea cu DrugTest-ul, comisarul-șef Zotoi a clarificat că aceștia sunt direcționați spre analize de sânge.

În acest caz, permisul de conducere nu este reținut decât dacă examinarea clinică efectuată de medic la momentul prelevării probelor biologice indică un consum evident de substanțe psihoactive.

În concluzie, dacă șoferul refuză să i se ia probe biologice, se consideră infracțiune, conform legii.

Sursa – playtech.ro