În Egipt s-a descoperit ateliere și morminte antice de mumificare

De Jurnalul Național Cultură Externe 207 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Arheologii din Egipt au descoperit două ateliere de îmbălsămare de oameni și animale, precum și două morminte, în necropola Saqqara, la sud de Cairo, a anunțat sâmbătă guvernul.

Situat în capitala egipteană antică Memphis, vastul loc de înmormântare este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și găzduiește mai mult de o duzină de piramide, morminte de animale și vechi mănăstiri creștine copte.

Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a declarat reporterilor că atelierele de îmbălsămare, unde au fost mumificați oamenii și animalele, „date din dinastia a 30-a”, care a domnit cu aproximativ 2.400 de ani în urmă.

Cercetătorii „au găsit mai multe camere dotate cu paturi de piatră în care defunctul s-a culcat pentru mumificare”, a declarat Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt.

Fiecare pat se termina în jgheaburi pentru a facilita procesul de mumificare, cu o colecție de vase de lut în apropiere pentru a ține măruntaiele și organele, precum și o colecție de instrumente și vase rituale.

Studiile timpurii ale unui atelier sugerează că a fost folosit pentru „mumificarea animalelor sacre”.

Descoperirea include și mormintele a doi preoți datând din secolele 24, respectiv 14 î.Hr.

Primul i-a aparținut lui Ne Hesut Ba, care a slujit dinastiei a V-a ca șef al cărturarilor și preot al zeilor Horus și Maat.

Pereții mormântului sunt decorați cu reprezentări ale „vieții cotidiene, agriculturii și scenelor de vânătoare”, a declarat Mohamed Youssef, directorul sitului arheologic Saqqara.

Al doilea mormânt, cel al unui preot pe nume Men Kheber, a fost sculptat în stâncă și prezintă pe pereții mormântului reprezentări ale defunctului însuși, precum și într-o statuie de alabastru lungă de 1 metru (3 picioare), a declarat Youssef reporterilor.

Egiptul a dezvăluit o serie de descoperiri arheologice semnificative în ultimii ani.

Criticii spun că valul de săpături a dat prioritate descoperirilor care s-au dovedit a capta atenția presei în detrimentul cercetărilor academice dure.

Descoperirile au fost o componentă cheie a încercărilor Egiptului de a revigora industria turistică vitală pe fondul unei crize economice severe.

Guvernul a lansat recent o strategie „care vizează o creștere rapidă a turismului inbound” cu o rată de 25 până la 30% pe an, a declarat ministrul Turismului și Antichităților, Ahmed Issa, sâmbătă.

Egiptul își propune să atragă 30 de milioane de turiști pe an până în 2028, față de 13 milioane înainte de pandemia de COVID.

Bijuteria de încoronare a strategiei guvernului este inaugurarea cu mult întârziere a Marelui Muzeu Egiptean de la poalele Piramidelor din Giza.

Sursa – www.aljazeera.com