În Israel, Hamas a cerut un armistiţiu de cinci zile şi eliberare de ostatici

De Jurnalul Național Actuale Externe 84 citiri
4 min citire
 

Apar vești noi în războiul din Israel, după ce mișcarea palestiniană a făcut o ofertă de pace, așteptând o reacție din partea mediatorilor din Qatar. În urmă cu puțin timp, Hamas a propus un armistițiu de cinci zile cu Israelul în schimbul eliberării a până la 70 de femei și copii din Fâșia Gaza. Ce se dorește în urma acestui schimb?

Gruparea Hamas face un pas către o detensionare a tensiunilor

Aripa armată a organizației Hamas a declarat luni că a informat mediatorii din Qatar cu privire la disponibilitatea de a elibera până la 70 de femei și copii reținuți în Fâșia Gaza, în schimbul unui armistițiu de cinci zile cu Israelul. Agenția Reuters transmite că Hamas a făcut această propunere în contextul eforturilor pentru reducerea tensiunilor din regiune.

Propunerea din partea Hamas vine într-un moment în care relațiile dintre mișcarea palestiniană și Israel sunt tensionate, iar medierea Qatarului devine crucială în încercarea de a găsi soluții pentru reducerea escaladării conflictului. Oferta de a elibera femei și copii ca parte a unui armistițiu de cinci zile indică dorința Hamas de a aborda nu doar aspectele militare ale conflictului, ci și cele umanitare.

Purtătorul de cuvânt al aripei armate a Hamas, Abu Ubaida, a făcut o declarație clară privind necesitatea unui armistițiu cuprinzător în Fâșia Gaza. Într-o înregistrare audio publicată pe canalul Telegram al grupului, el a subliniat că acest armistițiu ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită acordarea de ajutor și asistență umanitară în întreaga regiune afectată de conflicte.

Astfel, „Armistițiul ar trebui să includă o încetare completă a focului și să permită acordarea de ajutor și asistență umanitară peste tot în Fâșia Gaza”, a declarat Abu Ubaida.

 Hamas, acuzații grave către Israel

În ziua de luni, aripa armată a Hamas a acuzat Israelul de tergiversare în cadrul negocierilor mediate de Qatar privind posibila eliberare a zeci de ostatici. Purtătorul de cuvânt al brigăzilor Ezzedine al-Qassam, Abu Obeida, a declarat că grupul de mediere din Qatar a fost implicat în eforturile de a obține eliberarea ostaticilor în schimbul unui număr semnificativ de copii și femei palestiniene în detenție în Israel.

În opinia sa, „Grupul de mediere din Qatar a condus eforturile pentru a obține eliberarea (ostaticilor) în schimbul eliberării a 200 de copii palestinieni și 75 de femei palestiniene din închisorile inamicului”, a declarat Abu Obeida.

Negocierile propuse de Hamas vizează un schimb complex, implicând atât eliberarea de ostatici, cât și acordarea de beneficii umanitare populației din Fâșia Gaza. Tensiunile persistente în regiune subliniază dificultățile în găsirea unui acord reciproc acceptabil între cele două părți implicate.

Israelul „a cerut eliberarea a 100 (de ostatici), noi am informat grupul de mediere că am putea elibera ostaticii dacă obținem cinci zile de armistițiu – adică o încetare a focului și trecerea ajutoarelor pentru tot poporul nostru în întreaga Fâșie Gaza, dar inamicul tergiversează”, a continuat Abu Obeida.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,