În oraşul Oraviţa din România, te simţi ca în Italia

De Jurnalul Național Actuale Turism 124 citiri
3 min citire
 

Există în România un oraș în care te simți ca în Italia. Este mic și pitoresc, iar climatul este asemănător cu cel din sudul Italiei. Este un climat mediteranean, lucru foarte rar în România. Cei care au ajuns aici s-au simțit ca în povești.

Orașul unic în România

Oravița este un orășel micuț, dar fabulos din Banat. Pe lângă frumusețea sa, atmosfera unică de aici cucerește orice turist. Se află în județul Caraș Severin și este format din localitățile Ciclova Montană și Oravița reședința, dar și din satele Agadici, Brădișoru de Jos, Broșteni și Răchitova. Populația este de doar 15.564 de locuitori.

 

Practic, a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1697, Oravița este considerat pe bună dreptate „orașul superlativelor” în istoria României.

Unul dintre aspectele care distinge Oravița este climatul său extraordinar de blând, asemănător cu cel din sudul Italiei, Spaniei sau Greciei.

Este protejat de vânturile reci și bine expus la soare, acest oraș se bucură de influența unui climat mediteranean, fapt rar întâlnit în România.

În contextul temperaturilor, Oravița este singurul loc din țară unde au fost înregistrate temperaturi record, precum cele de 42 de grade Celsius în luna iunie sau temperaturi extrem de ridicate în luna ianuarie.

De-a lungul timpului, acest oraș a deținut numeroase recorduri meteorologice, confirmându-și statutul său aparte.

 

Însă, pe lângă condițiile meteorologice deosebite, orăşelul Oravița se remarcă și prin bogata sa istorie.

Astfel, aici au avut loc mai multe premiere naționale, inclusiv ridicarea primului teatru și construirea primei căi ferate din România. În plus, Oravița găzduiește și prima farmacie montană din țară, precum și prima fabrică de bere.

De asemenea, cultura și tradițiile locale completează farmecul acestui oraș. Oravița a fost centrul unei regiuni importante, Banatul Montan, încă din secolul al XVIII-lea, când a devenit un hub pentru exploatările miniere și industriale. În plus, Oravița este recunoscut pentru primul teatru construit pe teritoriul României și pentru dezvoltarea primei căi ferate montane.

În contextul istoric al orașului, din primele urme documentate ale orașului care datează din 1697 sunt consemnate în Conscriptia lui Marsigli, însă există dovezi ale unei existențe umane încă din perioada neolitică.

Iar, ca denumire, de-a lungul secolelor, Oravița a purtat diferite nume, precum Arva, Haram, Chery sau Orovcakk.

Încă din timpurile antice, zona în care se află Oravița era cunoscută pentru bogăția sa minieră.

 

Totodată, în contextul economic, exploatarea aurului a fost una dintre activitățile predominante, iar existența unor exploatări miniere datează încă din perioada daco-romană.

De asemenea, Oravița este menționată printre localitățile din care se exploata aurul. Numele său de origine veche slavă, Orava, sugerează legături îndepărtate și rădăcini adânci în istorie.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,