În România, când se încălzește şi cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni

De Jurnalul Național Actuale Meteo 170 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat o schimbare semnificativă în prognoza meteo pentru România, aducând vești despre o perioadă de încălzire în următoarele patru săptămâni.

Schimbări importante ale vremii anunțate de ANM

În contextul noii prognoze, România se va bucura de o creștere graduală a temperaturilor, marcând o vreme atipică pentru următoarea perioadă.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România, în colaborare cu Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), a actualizat recent prognoza meteorologică pentru următoarele patru săptămâni.

Această schimbare vine ca o noutate importantă pentru locuitorii țării, având în vedere că estimările se bazează pe o comparație cu media climatică a perioadei 2004-2023.

Concret, în a doua jumătate a lunii ianuarie, în intervalul 15 – 22 ianuarie, se așteaptă temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului, un semn că iarna ar putea fi mai blândă decât era de așteptat.

Pe lângă creșterea temperaturilor, ploile vor fi variabile în diferite regiuni ale țării. În regiunile vestice, nord-vestice și local în cele centrale, cantitățile de precipitații vor depăși media pentru această perioadă. În schimb, în restul țării, precipitațiile vor fi în general apropiate de normal, cu posibile deficite locale.

În plus, pentru săptămâna 22 – 29 ianuarie, prognoza indică un trend similar în ceea ce privește temperaturile, cu valori medii mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toată țara.

În general, această tendință de încălzire reprezintă o veste bună, mai ales pentru activitățile agricole și în aer liber, care pot beneficia de condiții meteorologice mai blânde.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi ușor crescute în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar ușor deficitare în sud-estul țării. În restul regiunilor, nivelul precipitațiilor va fi apropiat de cel normal pentru sfârșitul lui ianuarie.

Cum va fi vremea în februarie?

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut publică prognoza meteo pentru România, inclusiv pentru perioadele 29 ianuarie – 5 februarie și 5 – 12 februarie.

Pentru această perioadă, se preconizează condiții meteorologice relativ stabile și temperaturi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului.
În săptămâna 29 ianuarie – 5 februarie, temperatura medie a aerului va fi caracterizată de valori normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Cu toate acestea, se așteaptă valori ușor mai ridicate în regiunile sud-vestice, ceea ce poate aduce un plus de confort termic pentru locuitorii acestor zone.

În cadrul aceleiaşi perioade, în ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi, de asemenea, apropiate de nivelul normal pentru sfârșitul lunii ianuarie.

Pentru săptămâna 5 – 12 februarie, prognoza ANM indică o continuare a acestui trend de stabilitate și vreme caldă.

Mediile temperaturilor se vor menține în jurul valorilor specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor rămâne apropiate de cele normale pentru începutul lunii februarie pentru majoritatea regiunilor, bucurându-i pe agricultori.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,