În România s-a anunțat cod portocaliu de inundații

De Jurnalul Național Actuale Meteo 209 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
 

În România, meteorologii și hidrologii au emis noi alerte meteo în mai multe zone din țară unde sunt vizate de un cod portocaliu. Este pericol de inundații, unde vor fi ploi torențiale în următoarele ore.

O nouă alertă meteo în România

Vremea capricioasă continuă să facă ravagii în mai multe zone din țară. Joi, 15 iunie 2023, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis două avertizări – de tip cod galben și cod portocaliu – de vreme rea, vizând instabilitate atmosferică și ploi torențiale.

Codul galben se încheie joi seara, la ora 21:00.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în zona montană, nord-vestul Olteniei și al Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei și în sudul Banatului. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice și izolat grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, au transmis meteorologii.

Un alt cod galben va fi în vigoare până vineri, ora 12:00, în Carpații Occidentali și Meridionali, în Oltenia și vestul Transilvaniei.

„În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în Carpații Occidentali și Meridionali, în Oltenia și vestul Transilvaniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp”, a anunțat ANM.

 

Cod portocaliu de ploi torențiale și inundații

Codul portocaliu intră în vigoare joi seara, de la ora 21:00, și se va încheia vineri, 16 iunie, la ora 12:00. Se anunță ploi torențiale în județul Caraș-Severin și zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara.

„În județul Caraș-Severin și în zona de munte a județelor Mehedinți, Gorj, Alba și Hunedoara vor fi averse torențiale și mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.”

Joi seara este în vigoare și un Cod portocaliu emis de hidrologi

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, județul Gorj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Tismana și Bistrița”, au anunțat specialiștii de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

 

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,