În România, vine un nucleu de aer rece şi vor fi vijelii, ploi torențiale, vânt, iar temperaturile scad

De Jurnalul Național Actuale Meteo 119 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
După zilele calde din weekend, vremea se strică iar, în urma unui nucleu de aer rece care va aduce ploi torenţiale, vânt şi descărcări electrice.

Astfel, „Vremea se strică la începutul săptămânii. Până miercuri, 29 mai, se anunță ploi însemnate cantitativ și, local, furtuni, în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și estul Transilvaniei, iar pe spații mai restrânse și în restul teritoriului.

Dacă săptămâna trecută ploile și furtunile au fost afectat mai mult vestul României, acum vine rândul regiunilor estice.

Responsabil pentru această evoluție a vremii este un nucleu de aer rece în straturile mai înalte ale atmosferei.

Nucleele de aer rece în altitudine, cunoscute și sub denumirea de „cut-off lows”, sunt responsabile pentru majoritatea episoadelor de ploi abundente din sezonul cald al anului, în România.

Din această cauză, în prima partea a săptămânii vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea estică a țării.

Aceasta se va manifesta în special prin averse torențiale, însoțite uneori de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului.

Distribuția precipitațiilor va fi neuniformă. Local, mai ales în Moldova și nord-estul Munteniei, cantitățile de apă vor depăși 20 – 30 l/mp până miercuri, iar izolat, îndeosebi la munte, se vor acumula peste 50 l/mp. În același timp, vor fi și zone unde se vor acumula sub 10 l/mp.

Datorită norilor și a unui transport de aer rece dinspre est, vremea se va menține destul de răcoroasă în estul țării, cu temperaturi maxime în jur de 18 – 23 de grade Celsius.

De la mijlocul săptămânii, aria ploilor și furtunilor se va extinde și în restul teritoriului”, precizează meteoradar.ro.

Prognoza meteo ANM pentru luna iunie 2024

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna iunie.

Prognoza meteo pentru săptămâna 27.05.2024 – 03.06.2024

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în vestul, nordul, nord-estul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, exceptând regiunile sud-estice unde se vor situa ușor peste normele perioadei.

Prognoza meteo pentru săptămâna 03.06.2024 – 10.06.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 10.06.2024 – 17.06.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei în toată țara, dar mai ales în estul și sud-estul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar local în estul, sud-estul și centrul teritoriului și apropiat de cel specific pentru această săptămână în rest.

Sursa – www.antena3.ro

TAGGED: ,